Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Проведено сеанс телефонного зв’язку “гаряча лінія”

В Обухівському управлінні Головного управління ДФС у Київській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «Гаряча лінія» на тему «Декларування доходів громадян, отриманих від обробітку землі». На запитання відповідала заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Обухівського управління Швець Олена Володимирівна.
Надаємо увазі читачів найцікавіші запитання та відповіді на них.

1. Як ФОП може створити фермерське господарство?

Абзацом 2 част.5 ст.1 Закону України від 19.06.2003 № 973 «Про фермерське господарство» встановлено, що фермерське господарство без статусу юридичної особи організовується на основі діяльності фізичної особи – підприємця (далі –ФОП) і має статус сімейного фермерського господарства за умови використання праці членів такого господарства, якими є виключно така ФОП та члени її сім’ї відповідно до ст.3 Сімейного кодексу України від 10.01.2002 №2947-ІІІ. Створення та діяльність сімейного фермерського господарства без набуття статусу юридичної особи регулюються положеннямист.8 прим.1 Закону № 973.

Пунктом 291.3 статті 291 ПКУ встановлено, що ФОП може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо він відповідає вимогам, встановленим гл.1 ПКУ та реєструється платником єдиного податку в порядку, визначеному гл.1 ПКУ.

Відповідно до п.п.298.1.1 п.298.1 ст.298 ПКУ для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу заяву.

Згідно з нормами п.п. 298.8.5 п. 298.8 ст. 298 ПКУ визначено, що зареєстровані в установленому порядку ФОП, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для четвертої групи, вважаються платниками єдиного податку з дня державної реєстрації.

ФОП, які подали заяву про обрання ними спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для четвертої групи, вперше подають визначену п.п. 298.8.1 п. 298.8 ст. 298 ПКУ звітність протягом 20 календарних днів з дня подання такої заяви – абз.7п.п. 298.8.1 п. 298.8 ст. 298 ПКУ.

2. Якщо громадянин надав власну земельну ділянку (пай) в оренду іншій фізичній особі, яка не є суб’єктом господарювання, та отримує орендну плату за її використання – хто повинен сплатити податки у даному випадку?

У разі отримання доходів від здавання в оренду (суборенду, емфітевзис) земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю іншій фізичній особі – орендарю, яка не є податковим агентом (самозайнятою особою), орендодавцю (громадянину) слід такі доходи включити у податкові зобов’язання за результатами року в річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплатити податок на доходи фізичних осіб та військовий збір з таких доходів за своєю податковою адресою.

Такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені Податковим Кодексом для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: сплатити необхідно протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу.

Суми отриманого доходу, сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації, яку необхідно подати до 01 травня року, що настає за звітним.

Коментарі