Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

З 12 липня – нова форма товарно-транспортної накладної та Е-ТТН

Головне управління ДФС у Київській області повідомляє, що наказом від 03.06.2019 №413 Міністерства інфраструктури України (зареєстровано у Міністерстві юстиції України 21.06.2019 за № 649/33620) затверджено зміни до Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджених наказом Міністерства транспорту України від 14.10.1997 № 363 із змінами та доповненнями (далі – Правила).
Зокрема, у новій редакції викладено форму товарно-транспортної накладної (далі – ТТН) та запроваджено товарно-транспортну накладну в електронній формі (далі – Е-ТТН), яка підписується за допомогою електронного підпису водія та/або експедитора, відповідальних осіб вантажовідправника, вантажоодержувача.

Уточнено визначення товарно-транспортної накладної – це єдиний для всіх учасників транспортного процесу документ, призначений для обліку товарно-матеріальних цінностей на шляху їх переміщення, розрахунків за перевезення вантажу та обліку виконаної роботи, та є одним із документів, що може використовуватися для списання товарно-матеріальних цінностей, оприбуткування, складського, оперативного та бухгалтерського обліку, що може бути складений у паперовій та/або електронній формі та має містити обов’язкові реквізити, передбачені Правилами.

Відповідно, вантаження і розвантаження вважаються закінченими після надання водієві належним чином оформлених ТТН у паперовій та/або електронній формі, на навантажений або вивантажений вантаж.

Суб’єкти господарювання можуть оформляти ТТН без дотримання цієї форми за наявності в ній інформації про:
– назву документа;
– дату і місце його складання;
– найменування (прізвище, ім’я, по батькові) перевізника та/або експедитора, замовника, вантажовідправника, вантажоодержувача;
– найменування та кількість вантажу, його основні характеристики та ознаки, які дають можливість однозначно ідентифікувати цей вантаж,
– автомобіль (марка, модель, тип, реєстраційний номер), причіп/напівпричіп (марка, модель, тип, реєстраційний номер);
– пункти навантаження та розвантаження із зазначенням повної адреси, посади, прізвища та підписів відповідальних осіб вантажовідправника, вантажоодержувача, водія та/або експедитора.

Сторони перевезення можуть внести до ТТН будь-яку іншу інформацію, яку вважають необхідною.
У разі оформлення Е-ТТН супровідні документи також додаються в електронній формі.
У разі оформлення ТТН у паперовій формі супровідні документи додаються в паперовій формі за підписом відповідальних осіб.

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування – опублікований у бюлетені «Офіційний вісник України» 12.07.2019 № 52.

ГУ ДФС у Київській області

Коментарі