Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Акцизний податок при виробництві та реалізації електричної енергії

Головне управління ДФС у Київській області повідомляє, що з 1 липня 2019 набирають чинності ст. 54, 55, 66-71, 73 Закону України від 13 квітня 2017 № 2019-VІІІ «Про ринок електричної енергії», що впливає на визначення кола платників акцизного податку з електричної енергії.

Починаючи з 1 липня 2019, купівлю-продаж електричної енергії за двосторонніми договорами здійснюють виробники, електропостачальники, оператори системи передачі, оператори системи розподілу та трейдери.

Відповідно до п. 212.1 ст.212 Податкового кодексу України платниками акцизного податку є:
– особа, яка виробляє підакцизні товари (продукцію) на митній території України, у тому числі з давальницької сировини.
– особа – суб’єкт господарювання, яка ввозить підакцизні товари (продукцію) на митну територію України.
– оптовий постачальник електричної енергії.
– виробники електричної енергії, які мають ліцензію на право здійснення підприємницької діяльності з виробництва електричної енергії і продають її поза оптовим ринком електричної енергії.

Об’єктами оподаткування є операції з:
– реалізації вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції);
– оптового постачання електричної енергії.

Базою оподаткування є вартість реалізованої електричної енергії без податку на додану вартість, виходячи з якої обчислюється сума податкового зобов’язання із врахуванням ставки у розмірі 3,2%, а також дати виникнення податкових зобов’язань щодо постачання електроенергії – дати підписання акта прийому-передачі.

З урахуванням викладеного, обов’язок щодо подання декларації акцизного податку виникає по всіх суб’єктах господарювання, у т. ч. при реалізації електричної енергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками та/або з відновлюваних джерел енергії (операції не підлягають оподаткуванню) із заповненням додатків 7 та 4.

Податкові зобов’язання акцизного податку декларуються при реалізації електричної енергії, крім операцій, які не підлягають оподаткуванню.

ГУ ДФС у Київській області

Коментарі