Щороку 28 квітня відповідно до Указу Президента України від 18.08.2006 № 685/2006 у нашій країні відзначають День охорони праці. Цього року Україна долучилася до ініціативи Міжнародної організації праці провести заходи до Всесвітнього дня безпеки та гігієни праці під гаслом «Безпечне та здорове майбутнє праці».

Зрозуміло, що і в нашій державі проведення Дня охорони праці у 2019 році проходить під цим девізом. Уряд України здійснив певні кроки на перепрофілювання роботи з профілактики виробничого травматизму та професійних захворювань, схвалено «Концепцію реформування системи управління охороною праці в Україні» та розроблено план заходів для її реалізації.

Все наше життя – це імовірність очевидних чи прихованих ризиків, особливо при виконанні виробничих обов’язків. Де б ми не трудилися, яким би на перший погляд надійним не видавалося наше робоче місце, небезпечні зовнішні технічні чи санітарно-гігієнічні фактори, психофізіологічна неготовність чи необережність самого працівника, ігнорування писаних на базі попереднього досвіду (часто гіркого) правил та інструкцій з охорони праці, можуть призвести до непоправного. Жорстока статистика нещасних випадків – яскраве і незаперечне цьому підтвердження.

У 2018 році на підприємствах, установах та організаціях міста зареєстровано 17 нещасних випадків (стільки ж як у у 2017 році), смертельних нещасних випадків не зареєстровано. Тоді як у 2017 році було – 4 випадки зі смертельним наслідком.

Страховими визнано 14 нещасних випадків (у 2017 році – 13), за якими складено 14 актів за формою Н-1 про зв’язок нещасних випадків з виробництвом. У порівнянні з 2017 роком кількість страхових випадків збільшилась на 1випадок.

Протягом 2018 року сталося 6 нещасних випадків, один з них -не пов’язаний з виробництвом. Рівень виробничого травматизму на підприємстві зменшився (в 2017 році сталося 7 випадків, один з яких не страховий).

Визначити виробничі небезпеки і оцінити ризики, усунути чи мінімізувати їх в імовірних місцях виникнення, добитися максимального розвитку культури профілактики у сфері безпеки та гігієни праці – ось головні принципи вищезгаданого ризикоорієнтованого підходу.

Спробуємо спільно зробити один крок вперед, підготуватись до викликів майбутнього, не забуваючи про здорове і безпечне сьогодення.

Відділ праці та трудових відносин
УСЗН ВК Обухівської міської ради

Коментарі