О 1:23 ночі 26 квітня 1986 року на Чорнобильському реакторі №4 прогримів вибух, і кілька сотень працівників та пожежників намагалися загасити пожежу, що не припинялася протягом 10 днів. Тоді загинуло близько 50 співробітників станції і постраждали сотні рятувальників. Реактор був повністю зруйнований і в довкілля було викинуто величезну кількість радіоактивних речовин. За потужністю радіоактивний викид у 300 разів перевищував атомне бомбардування японського міста Хіросіма. Радіоактивна хмара від аварії пронеслася над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США.Радіоактивного ураження зазнали близько 600 000 осіб, насамперед, ліквідатори катастрофи. Навколо ЧАЕС створена 30-кілометрова зона відчуження.

Чорнобиль – це не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності тисяч наших земляків. Завдяки самопожертві ліквідаторів аварія стала символом жертовності в ім’я Батьківщини, в ім’я мільйонів людей та прийдешніх поколінь. Ризикуючи своїм життям та здоров’ям, вони виконали свій обов’язок і захистили людство від згубного впливу й подальшого розповсюдження радіації.

Час не загоїв чорнобильських ран, не стер у пам’яті важкі й героїчні події, імена мужніх добровольців — пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які тієї квітучої весни відправились на зустріч невідомій небезпеці, виявивши жертовність, високий патріотизм, зупиняючи ядерну катастрофу. Їхній подвиг назавжди записаний до літопису людської мужності та навічно залишиться у пам’яті українського народу.

Гіркий присмак чорнобильського неба відчули на собі ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС мешканці м.Обухів. Заплативши велику ціну – своє здоров’я, рятуючи світ та наш Малишковий край від трагедії.

Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Обухівської міської ради, докладає всі зусилля для надання допомог та пільг згідно норм чинного законодавства ліквідаторам та сім’ям потерпілих від катастрофи на ЧАЕС, саме:
– відшкодування витрат на продукти харчування ліквідаторам та потерпілим 1та 2 категорії,
– надання путівок на санаторно-курортне лікування 1 категорії ,
– щорічна допомога на оздоровлення,
– пільги на житлово-комунальні послуги,
– відшкодування проїзду 1 раз на рік залізничним транспортом.

На даний час на обліку відділу з питань соціального захисту осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС перебуває :
– ліквідатори 1 категорії – 238 особи
– ліквідатори 2 категорії – 349 осіб
– ліквідатори 3 категорії – 7 осіб
– вдов /вдовці/ – 84 особи

Міський голова Левченко О. та громада міста вдячні нашим ліквідаторам за їх неоціненний вклад по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській ЧАЕС. В поточному році до Дня аварії на Чорнобильської АЕС за рахунок коштів міського бюджету була надана одноразова матеріальна допомога ліквідаторам 1 категорії та вдовам /вдівцям/.

Ми в неоплатному боргу перед Вами, шановні герої-ліквідатори, за те, що захистили теперішні й прийдешні покоління від радіаційного лиха. Щиро дякуємо за вашу мужність та самопожертву.

Зичимо міцного здоров’я, сімейного тепла, миру, добра та благополуччя!

УСЗН ВК Обухівської міської ради

Коментарі