Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

До уваги суб’єктів господарювання!

Останнім часом до Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області (далі – Головне управління) надходять повідомлення, що певними особами із посвідченнями представників громадських організацій у сфері захисту споживачів здійснюються перевірки суб’єктів господарювання щодо виконання ними вимог у сфері харчового законодавства та захисту споживачів. При цьому зазначені особи, погрожуючи суб’єктам господарювання застосуванням санкцій за нібито встановлені порушення, вимагають від них грошову винагороду за незастосування таких санкцій.
Враховуючи зазначене, Головне управління інформує.

Правові та організаційні засади, основні принципи і порядок здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, повноваження органів державного нагляду (контролю), їх посадових осіб і права, обов’язки та відповідальність суб’єктів господарювання під час здійснення державного нагляду (контролю) визначені Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 5 квітня 2007 року № 877-V (далі – Закон № 877).

Правові та організаційні засади державного контролю, що здійснюється з метою перевірки дотримання операторами ринку законодавства про харчові продукти, корми, здоров’я та благополуччя тварин, а також законодавства про побічні продукти тваринного походження під час ввезення (пересилання) таких побічних продуктів на митну територію України визначені Законом України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» від 18 травня 2017 року № 2042-VIII (далі – Закон № 2042).

Відповідно до ч. 4 ст. 4 Закону № 877, виключно законами встановлюються органи, уповноважені здійснювати державний нагляд (контроль) у сфері господарської діяльності.

Зокрема, Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (далі – Держпродспоживслужба) згідно Положення про Держпродспоживслужбу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 2 вересня 2015 р. № 667 є центральним органом виконавчої влади, основними завданнями якого є реалізація державної політики у галузі ветеринарної медицини, сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, карантину та захисту рослин, ідентифікації та реєстрації тварин, санітарного законодавства, попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення, метрологічного нагляду, ринкового нагляду в межах сфери своєї відповідальності, насінництва та розсадництва (в частині сертифікації насіння і садивного матеріалу), реєстрації та обліку машин в агропромисловому комплексі, державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів і реклами в цій сфері.

Тобто єдиним органом, який має право здійснювати заходи державного контролю за господарською діяльністю у сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, захисту споживачів є Держпродспоживслужба та її територіальні органи (Головні управління Держпродспоживслужби в областях та м. Києві).

Громадські організації не наділені повноваженнями щодо здійснення державного контролю у вказаних сферах, в т. ч. застосування санкцій за порушення вимог законодавства.

Заходи державного контролю можуть здійснюватися планово або позапланово.
Відповідно до Закону № 877, органи державного нагляду (контролю) здійснюють планові заходи з державного нагляду (контролю) за умови письмового повідомлення суб’єкта господарювання про проведення планового заходу не пізніш як за десять днів до дня здійснення цього заходу.

При здійсненні планових заходів державного контролю з метою перевірки дотримання операторами ринку законодавства про харчові продукти, корми, здоров’я та благополуччя тварин, а також законодавства про побічні продукти тваринного походження під час ввезення (пересилання) таких побічних продуктів на митну територію України (Закон № 2042) таке повідомлення не передбачено.

Перед початком здійснення заходу посадові особи органу державного нагляду (контролю) зобов’язані пред’явити керівнику суб’єкта господарювання – юридичної особи, її відокремленого підрозділу або уповноваженій ним особі (фізичній особі – підприємцю або уповноваженій ним особі) посвідчення (направлення) та службове посвідчення, що засвідчує посадову особу органу державного нагляду (контролю), і надати суб’єкту господарювання копію посвідчення (направлення). Посвідчення (направлення) є чинним лише протягом зазначеного в ньому строку здійснення заходу.
Перед початком здійснення державного нагляду (контролю) посадова особа органу державного нагляду (контролю) вносить запис до журналу реєстрації заходів державного нагляду (контролю) (за наявності такого журналу у суб’єкта господарювання).

Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 09.06.2016 № 194 «Про затвердження Форми та опису службового посвідчення посадової особи Держпродспоживслужби, що здійснює державний контроль (нагляд)», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 29 червня 2016 р. за № 896/29026, затверджено форму службового посвідчення посадової особи Держпродспоживслужби, що здійснює державний контроль (нагляд).

Планові/позапланові заходи державного контролю повинні здійснюватися із застосуванням уніфікованих форм актів або акту державного контролю (згідно Закону № 2042), які повинні містити вичерпний перелік питань для перевірки дотримання суб’єктом господарювання законодавства та посилання на вимогу нормативно-правового акту. Якщо за результатами інспектування або аудиту виявлено невідповідність, в акті наводиться детальний опис відповідних порушень законодавства.

Шановні представники суб’єктів господарювання, оператори ринку харчових продуктів! У разі виникнення сумніву щодо законності проведення перевірки, рекомендуємо звертатися до Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області за телефоном 044-406-38-13 або на ел. адресу: gu@dpssko.gov.ua (з 900 до 1800 години).

Коментарі