Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Якщо ви здавали нерухомість (квартиру) в оренду – задекларуйте отримані доходи

Головне управління ДФС у Київській області звертає увагу, що у разі надання фізичною особою нерухомого майна в оренду орендарю, який не є суб’єктом господарювання, відповідальним за нарахування та сплату податку на доходи фізичних осіб до бюджету є орендодавець.

Такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету у терміни, встановлені для квартального звітного (податкового) кварталу: протягом 40 календарних днів після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу. Суми отриманого доходу, нарахованого податкового зобов’язання та сплаченого протягом звітного року податку відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яка подається за результатами звітного року (абз.«а» п.п.170.1.5 п.170.1 ст.170 ПКУ).

У разі вчинення нотаріальної дії щодо посвідчення договору оренди об’єктів нерухомості нотаріус зобов’язаний надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу за податковою адресою платника податку – орендодавця за формою та у спосіб, встановлені Кабінетом Міністрів України. За порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації нотаріус несе відповідальність, передбачену законом за порушення порядку та/або строків подання податкової звітності(абз.«б» п.п.170.1.5 п.170.1 ст.170 ПКУ).

Отже,якщо у 2018 році ви здавали нерухомість (квартиру) в оренду фізичним особам, які не є суб’єктами господарювання (ФОПами), вам слід задекларувати отримані доходи, подавши податкову декларацію про майновий стан і доходи до 01 травня 2019 року до органу фіскальної служби за місцем реєстрації.

ГУ ДФС у Київській області

Коментарі