Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

ПДВ залишається флагманом у формуванні доходів бюджету, – Олексій Кавилін

«За два місяці 2019 року до державного бюджету спрямовано 1,2 мільярда гривень податку на додану вартість. Цей показник наразі є рекордним: на 44% або 379 млн. грн. перевищує минулорічну суму надходжень за аналогічний період», – повідомив начальник ГУ ДФС у Київській області Олексій Кавилін. Він підкреслив, що основними чинниками стало зростання обсягів виробництва та реалізації товарів і послуг, збільшення купівельної спроможності населення через зростання доходів громадян, заробітної плати у тому числі.

«ПДВ – це принципово значущий податок у формуванні дохідної частини бюджету, який за результатами 2018 року обіймає долю у 46 % із загальної суми надходжень. У сукупності з 11,3 мільярдів гривень, що надійшли минулого року у якості податкових платежів, 5,2 мільярда гривень належить податку на додану вартість від вироблених на території Київської області товарів та послуг. Тобто, у 2018 році сума середньомісячних перерахувань до бюджету становила 433 мільйони гривень. Якщо говорити про поточний рік, то за два місяці 2019 року ця сума дорівнює вже 600 мільйонам гривень»,- зазначив Олексій Кавилін.

«Хедлайнером зі сплати цього виду податку за підсумками 2018 року є галузь оптової та роздрiбної торгiвлі, а також ремонту автотранспортних засобів як серед юридичних, так і фізичних осіб із сумою сплаченого ПДВ у 1,2 мільярда гривень та 47 мільйонів гривень відповідно. На другому місці серед юридичних осіб – підприємства зі сфери сільського, лісового та рибного господарств, які минулого року сплатили 1,1 млрд. грн. податку на додану вартість. Серед фізичних осіб на другому місці за обсягами сплати ПДВ – галузь транспорту, складського господарства, поштової та кур’єрської діяльності: 24,3 млн. грн. Переробна промисловість замикає трійку лідерів як серед юридичних, так і фізичних осіб: 840 та 22,1 млн. грн. сплати ПДВ відповідно».
Окремо він наголосив, що з-поміж інших чинників зростання надходжень з ПДВ обумовлено також загальною ефективністю роботи служби та значним спрощенням адміністрування цього виду податку. Так, за результатами двох місяців поточного року майже 100% податкової звітності з ПДВ було подано в електронному вигляді.

«Вдосконалення та розширення можливостей електронних сервісів безумовно позитивно впливає на динаміку сплати податків та подання звітності тощо», – наголошує начальник фіскальної служби регіону. «Беззаперечно, важливу роль зіграло запровадження системи моніторингу та критеріїв оцінки ризику податкових накладних, що нарешті дозволило якщо, скажімо, не ліквідувати, то значно мінімізувати тіньовий сектор економіки Київщини. Ця система довела свою ефективність у наповненні бюджету та вагомому зменшенні махінацій та маніпулювань положеннями податкового законодавства».

ГУ ДФС у Київській області

Коментарі