Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Пам’ятка застрахованим особам для роз’яснення деяких питань при зверненні за призначенням субсидії

1. Застрахованим особам, в тому числі фізичним особам – підприємцям рекомендовано звернутись за інформацією про сплачені суми єдиного внеску до Обухівського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Київської області за адресою:
м. Обухів, вул. Київська,5 для отримання довідки за формою ОК – 5 (ОК -7). При собі мати паспорт (інший документ, що засвідчує особу), документ, який підтверджує реєстраційний номер облікової картки платника податків або право здійснювати будь-які платежі за серією та/або номером паспорта або свідоцтва про загальнообов’язкове соціальне страхування; (тел. гарячої лінії (04572)53631).

2. У разі, якщо особа не є застрахованою особою в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (не була застрахованою особою у періоди січень-червень) необхідно звернутись до Обухівського відділення ГУ ДФС у Київській області за адресою: м. Обухів, вул. Каштанова, 20 щодо можливості укладання договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціальногострахування, в тому числі із одноразовою сплатою єдиного внеску за попередні періоди. При цьому розмір мінімального страхового внеску на дату звернення за кожен місяць не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2 (3723 грн. х 22% х2 – 1638,12 грн);

3. У разі, якщо особа є застрахованою особою у т. ч. підприємцем, та за яку не сплачено (яка не сплатила) єдиний внесок або сплачено (сплатила) у розмірі менше мінімального розміру страхового внеску за окремі періоди:
– звернутись до Обухівського відділення ГУ ДФС у Київській області про необхідність погашення боргу зі сплати єдиного внеску на рахунки відповідних органів ДФС (якщо особа – підприємець);
– якщо страхувальником не сплачено єдиний внесок за застраховану особу, вимагати від страхувальника (якщо особа – найманий працівник) сплати внесків, у тому числі в судовому порядку (пункт 3 частини першої статті 16 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування).

4. Всім застрахованим особам Пенсійний фонд України надає зручну можливість дистанційно здійснювати постійний контроль за такими важливими даними, як страховий стаж, сума заробітку, з якої сплачені страхові внески помісячно, відмітка-підтвердження про сплату єдиного внеску. Для цього необхідно зареєструватися на Веб-порталі Пенсійного фонду України або за допомогою електронного цифрового підпису, або, у разі його відсутності, через особисте звернення до органу Пенсійного фонду для оформлення заяви на реєстрацію.

Електронна адреса Веб-порталу ПФУ portal.pfu.gov.ua

Крім цього з травня 2018 року запроваджено СМС-інформування, яке включає в себе набір стандартних повідомлень щодо призначення, перерахунок, припинення або поновлення виплати пенсії, а також про накопичений страховий стаж та відповідно сплату страхових внесків роботодавцями. Сервіс є абсолютно безкоштовним і може бути корисний кожному.

По-перше, громадяни будуть оперативно проінформовані про всі зміни, які відбуваються в пенсійній справі, по-друге, що є не менш важливо, для кожного працюючого це інструмент контролю за своїм роботодавцем. Адже щомісяця застрахована особа буде отримувати повідомлення про зарахований страховий стаж, який необхідний при призначенні соціальних виплат. Відсутність повідомлення про нарахований страховий стаж є приводом для звернення до свого роботодавця для з‘ясування причин. Для отримання СМС від Пенсійного фонду необхідно надати згоду одним з доступних способів:
• або через веб-портал електронних послуг ПФУ з допомогою електронного цифрового підпису, де в особистому кабінеті заповнюються відповідні поля;
• або через особисте звернення до сервісних центрів органів Пенсійного фонду та заповнення заяви встановленого зразку.

Рекомендуємо використовувати ці сервіси для контролю за правильністю подання страхувальниками відомостей про застраховану особу, а також за регулярністю сплати ними страхових внесків, оскільки від цих фактів залежить розмір соціальних виплат.

ТИПОВИЙ ДОГОВІР про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (одноразова сплата єдиного внеску)