Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Увага! Будьте обережні. Небезпечна інфекція

Щорічно в нашому районі реєструються поодинокі випадки захворювання на лептоспіроз, які в основному пов’язані з купанням у відкритих водоймах та ловлею риби. Неодноразово такі випадки закінчувались смертельно, коли хворий потрапляв до лікарні уже в безнадійному стані, помирали в основному молоді чоловіки працездатного віку, які купались або ловили рибу в стоячій забрудненій лептоспірами воді.

Лептоспіроз — гостре інфекційне захворювання, що вражає людей і тварин. Викликається воно мікроорганізмами — лептоспірами, які стійкі до дії низьких температур (добре зберігаються в замороженому стані), тривало виживають у воді, однак дуже чутливі до висушування, сонячного проміння, високої температури, кислот, препаратів хлору.

Від тварин до людей лептоспіроз може передаватися сільськогосподарськими тваринами (велика рогата худоба, свині, кози, вівці), хутровими звірями, водяними та сірими пацюками, мишоподібними гризунами.

Лептоспіроз належить до природно-осередкових інфекцій. Природні осередки формуються дикими дрібними гризунами в заболоченій місцевості, приозерних заростях,заплавах річок.

Лептоспіри потрапляють у водойми із сечею хворих тварин, де вони можуть зберігатися до 300 днів. Щури і мишоподібні гризуни можуть заражати також і харчові продукти.

Людина заражається лептоспірозом при купанні в дрібних водоймах, ставках, озерах і під час рибної ловлі. Кількість хворих на лептоспіроз збільшується в теплий період року — з травня по жовтень. У зимовий період інфікування лептоспірозом може бути при вживанні забруднених харчових продуктів, при догляді за хворими тваринами та обробленні туш, якщо не дотримуються правил особистої гігієни. Необхідно пам’ятати, що лептоспіри можуть проникати в людський організм не тільки через шлунково-кишковий тракт, а й через пошкоджену шкіру і слизові оболонки. Навіть непомітні ушкодження, подряпини можуть стати місцем проникнення інфекції.

Від моменту попадання збудників в організм людини до початку захворювання проходить у середньому від 6-8 до 14 днів, . Хвороба починається раптово з ознобу та загальної слабкості. Температура підвищується до 39-40°, з’являються нудота, блювота, головний біль, біль у всьому тілі. Характерною ознакою захворювання є біль у литкових м’язах. Іноді хворі не можуть не тільки ходити, але й триматися на ногах. Можуть спостерігатися жовтушність склер, висип на шкірі, крововиливи в сітківку ока, внутрішні органи. У людини пропадає апетит і сон, появляється страждання від постійної спраги. Без своєчасного лікування захворювання лептоспірозом може призвести до тяжких наслідків (ураження нирок, печінки і т. д.), високий ризик смерті. Тому так важлива своєчасна госпіталізація і лікування хворого на лептоспіроз. При появі перших ознак захворювання необхідно негайно звернутися до лікаря. І, звичайно, ні в якому разі не можна займатися самолікуванням.

Від людини людині лептоспіроз не передається.

Профілактика лептоспірозу базується на комплексі медико-санітарних та ветеринарно-санітарних заходів.

Величезне значення мають захист житла, продуктових складів та інших об’єктів від проникнення в них гризунів, захист водоймищ від можливих забруднень сільськогосподарськими тваринами і гризунами, знищення щурів і мишей.

Купатися необхідно в спеціально відведених місцях. Зараження лептоспірозом частіше відбувається в закритих водоймищах, особливо мілководних, де багато рослинності. Слід пам’ятати, що ризик зараження зростає під час купання при наявності на тілі подряпин, ран та проковтуванні води.

Бажано відмовитись від прогулянок босоніж у заболочених місцевостях.

На польових роботах, риболовлі, полюванні, догляді за хворою худобою необхідно обов’язково дотримуватися правил особистої гігієни — надягати гумові або кирзові чоботи, рукавички.

Забороняється вживати в їжу м’ясо і молоко хворих на лептоспіроз тварин, сиру воду з відкритих водойм.

Якщо зараженню запобігти не вдалось, негайно звертайтесь за медичною допомогою.

Отже ,щоб не захворіти на лептоспіроз необхідно:
– дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки перед вживанням їжі;
– не купатись у забруднених водоймах;
– не пити води з невідомих джерел;
– не допускати забруднення гризунами харчових продуктів та питної води;
– проводити систематичні дератизаційні заходи.

Найбільш ефективним заходом профілактики лептоспірозу є проведення дератизаційних робіт в місцях заселення мишовидних гризунів та планова одночасна суцільна весняно-осіння дератизація на території міста,району на яку мають виділяти кошти місцеві органи самоврядування.