Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Завдання для кожного керівника на місцях, аби проектів із встановлення додаткової генерації було сотні й тисячі, — Прем’єр-міністр

Головними викликами на сьогодні залишаються опалювальний сезон, стан енергетики, безпековий фактор, освіта, медицина, ветеранська підтримка, соціальний захист та локальна економіка. Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Конгресу місцевих і регіональних влад при Президентові України, що відбулося 20 серпня в Кропивницькому.

Денис Шмигаль нагадав, що за дорученням Президента України міністерські команди разом із міністрами продовжують посилено працювати у регіонах.

«Наше головне завдання — не лише вирішувати загальні проблеми, але й надавати підтримку кожному конкретному регіону, кожній громаді», — наголосив Прем’єр-міністр.

Як зауважив Глава Уряду, першочерговим питанням залишається підготовка до зими. Триває ремонтна кампанія. Започатковано вже близько 10 різних програм підтримки людей, бізнесу, ОСББ та громад на встановлення додаткової генерації.

«Завдання для кожного керівника на місцях, аби таких проектів із встановлення додаткової генерації було сотні й тисячі», — підкреслив Денис Шмигаль.

Прем’єр-міністр також нагадав про вже ухвалені рішення в контексті підготовки енергетики до зими. Зокрема, розширено перелік об’єктів, яким гарантується пріоритетне електропостачання, ухвалено закон про безмитне ввезення енергообладнання, скасовано графіки вимкнень для споживачів, що використовують не менше 80% електроенергії власного виробництва, активізовано програми встановлення альтернативної енергетики в адмінбудівлях, лікарнях та школах тощо.

Крім того, продовжується робота із залучення інвестицій у побудову сучасної розподіленої генерації. Як повідомив Прем’єр-міністр, 15 серпня «Укренерго» провело перший конкурентний аукціон на придбання 100 МВт послуг із балансування системи, які будуть надаватися новопобудованими електростанціями та системами зберігання енергії.

«Протягом 12 місяців Україна матиме понад гігават найбільш затребуваних балансуючих потужностей, збудованих десятками інвесторів у нову українську генерацію. Закликаю голів громад надавати повне сприяння таким інвесторам», — зазначив очільник Уряду.

Друга тема, на якій зосередив увагу Прем’єр-міністр, стала гуманітарна складова: освіта, медицина, підтримка ветеранів.

Він підкреслив, що стратегічне завдання держави — повернути якомога більше дітей до офлайн навчання.

«Ключовим є наявність укриттів. Раніше виділили на це 2,5 млрд грн. Сьогодні на засіданні Уряду збільшили цю суму на додаткові 5 млрд грн. Продовжуємо закупівлі шкільних автобусів, сьогодні додатково виділили на це більш ніж 200 млн грн. Розробили та затвердили три варіанти облаштування наземних укриттів, так званих безпечних просторів. Громади вже мають їх реалізувати залежно від потреби та рівня загроз у населеному пункті та регіоні», — відзначив Денис Шмигаль.

Окремо очільник Уряду зупинився на одному з компонентів ветеранської політики — інклюзивності та безбар’єрності.

«Важливо, аби місцева влада приділила цьому питанню особливу увагу. Кожна громада повинна поставити собі у пріоритет питання ветеранської політики та безбар’єрності», — наголосив Прем’єр-міністр.

Третя тема, яка порушувалася під час засідання Конгресу — це ефективне управління наявними ресурсами. Глава Уряду підкреслив необхідність посилення взаємодії у питанні збільшення податкової бази місцевих бюджетів. «Один із ключових кроків — це інвентаризація сільськогосподарських земель. 23% земель не внесені до кадастру. Сьогодні підписуємо меморандум для прискорення цього процесу. Це буде спільна робота центру та регіонів», — зазначив Денис Шмигаль.

За словами Прем’єр-міністра, внесення всіх земель до кадастру приноситиме потенційні додаткові щорічні надходження до місцевих бюджетів в розмірі майже 28 млрд грн.

Також очільник Уряду зосередив увагу на євроінтеграції. Він повідомив, що Уряд ухвалив рішення, згідно з яким у кожній обласній адміністрації буде заступник, що відповідатиме за питання європейської інтеграції та міжнародної технічної допомоги.

«ЄС готовий інвестувати в українські регіони та підтримувати регіональні проекти розвитку. Тому дуже важливо мати інституційну спроможність на місцях. Це безпосередньо пов’язано і з проектами відновлення. Практика муніципальних та регіональних партнерств — це частина нашої відбудови. Вона була ініційована Президентом України й відмінно себе зарекомендувала», — відзначив Прем’єр-міністр.

Як підкреслив Денис Шмигаль, наші міжнародні партнери готові фінансувати якісні проекти відбудови на місцях та готові інвестувати кошти в українські громади.