Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Зберігання харчових продуктів у закладах торгівлі за умов віялових відключень електроенергії!

Через масовані обстріли критичної інфраструктури в Україні введено екстренні аварійні відключення електроенергії, в тому числі в Київській області.

Відключення електроенергії також стосується і торгових мереж, де реалізуються харчові продукти. Основні види харчових продуктів тваринного походження (рибні, м’ясні та молочні продукти), овочі та фрукти мають зберігатись при відповідних температурних режимах в холодильних вітринах, холодильних та морозильних камерах.

Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області рекомендує суб’єктам господарювання, що здійснюють обіг (реалізацію, зберігання, виробництво тощо) харчових продуктів завчасно подбати про наявність альтернативних джерел електроенергії.

За відсутності джерела живлення перестають працювати холодильні та морозильні камери, інше електрообладнання на виробництві, складах та торгових залах.

Така ситуація може бути небезпечною для споживачів, адже харчові продукти тваринного походження можуть зіпсуватися та стати непридатними для споживання.

Відповідно до впровадженої системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), яка повинна працювати у оператора ринку що здійснює обіг харчових продуктів (реалізацію, зберігання, виробництво тощо) необхідно:
– Розробити план заходів чи інструкції на випадок відключення електроенергії;
– Провести навчання персоналу щодо забезпечення належних умов зберігання харчових продуктів, дотримання термінів придатності тощо;
– Переглянути процедури вилучення та відкликання невідповідної продукції та шляхи її утилізації;
– Розробити додаткові заходи з метою забезпечення належних і стабільних умов виробництва та зберігання харчових продуктів;
– При виробництві та обігу харчових продуктів посилити контроль за дотриманням умов зберігання (температура та час зберігання харчових продуктів);
– Під час вимкнення електроенергії важливо зберегти охолоджені або заморожені продукти безпечними для споживання;
– По можливості, адаптувати роботу підприємства до графіків віялових відключень електроенергії.

Управління економіки виконавчого комітету Обухівської міської ради Київської області