Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Новини Обухівського РУ ГУ ДСНС України у Київській області

Щодо дотримання правил безпеки при використанні електрогенераторів

  • не допускати доступу дітей до генераторів;
  • купувати лише сертифіковану продукцію виключно в ліцензованих точках продажу та дотримуватись інструкцій виробника;
  • дотримуватись правил розміщення, підключення, зберігання пально-мастильних матеріалів та експлуатації.

Розміщення

Генератор потрібно розміщувати ззовні будівлі (бажано під навісом) або в окремому технічному просторому приміщенні зі справною вентиляцією і можливістю провітрювання. Відстань від генератора до суміжних об’єктів (будівель, стін з вікнами, автомобілів тощо) має бути не меншою ніж 6 м. Допускається встановлення електрогенераторів біля суцільних негорючих стін (без вікон) на відстані не менше 1 м. Будь-яке пошкодження електричних провідників або обладнання повинно бути усунуто негайно.

Підключення

Підключення генератора здійснюється тільки за інструкцією, цим має займатись виключно кваліфікований електрик.

Зберігання пально-мастильних матеріалів

Пальне та мастило для генератора необхідно зберігати окремо, на відстані не менше 10 м до суміжних об’єктів (будівель, автомобілів) у спеціальних каністрах, які призначені для зберігання палива поза межами жилої зони. Найбезпечніше зберігати у провітрюваній окремо розташованій зоні з навісом та обмеженим доступом для сторонніх осіб. Каністри мають бути щільно закриті, щоб не допустити розливу палива. Якщо таки паливо пролилось, потрібно посипати місце розливу піском, який потім слід зібрати у металевий ящик чи відро.

Експлуатація

Не бажано вмикати генератор в умовах підвищеної вологості, під час дощу або снігу. Окрім того, слід уникати контакту з елементами генератора, які обертаються. Під час роботи електрогенератора слід контролювати його технічний стан. У разі виявлення підтікань палива, мастила або сторонніх звуків, що свідчать про його несправність, слід негайно вимкнути та знеструмити електрогенератор. Окрім того, необхідно робити перерви в роботі генератора, як передбачено паспортом виробника, рекомедовано відключати через 5 годин роботи хоча б на 30 хвилин.

Під час використання електрогенераторів забороняється:

  • вносити зміни в конструкцію генератора;
  • розміщувати генератор у замкнутому приміщенні без вентиляції, а також у вибухонебезпечному середовищі, в підвалах та приміщеннях з можливим перебуванням людей;
  • палити та користуватися джерелами відкритого вогню під час заправки та експлуатації генератора;
  • відкривати кришку бака під час того, як працює генератор;
  • заправляти генератор при працюючому або не охолодженому двигуні;
  • об’єднувати генератори у ланцюг;
  • перебувати поруч з генератором стороннім особам або тваринам;
  • змішувати різні види мастила та палива;
  • перевищувати максимально допустимий струм вихідного роз’єму генератора.

У разі загоряння генератора потрібно негайно повідомити про це ДСНС за телефоном «101» та, за необхідності, викликати інші аварійно-рятувальні служби. Дотримання цих правил допоможе вберегти від пожежі себе, оточуючих та оселю.

Пам’ятаймо: у такий тяжкий час для країни, використання генераторів є вимушеним явищем, до якого закликаємо відноситись з розумінням! Суб’єктам господарської діяльності пропонуємо своєчасно реагувати на звернення громадян, усувати недоліки та дотримуватись найпростіших рекомендацій.


Правила поведінки на воді

– Відпочинок на воді (купання, катання на човнах) повинен бути тільки у спеціально відведених місцевими органами виконавчої влади та обладнаних для цього місцях.
– Безпечніше відпочивати на воді у світлу частину доби.
– Купатися дозволяється в спокійну безвітряну погоду при швидкості вітру до 10м/сек, температурі води — не нижче +18° С, повітря — не нижче +24° С.
– Після прийняття їжі купатися рекомендовано не раніше, ніж через 1,5-2 години.
– Заходити у воду необхідно повільно, дозволяючи тілу адаптуватися до зміни температури повітря та води.
– У воді варто знаходитись не більше 15 хвилин.
– Після купання не рекомендується приймати сонячні ванни, краще відпочити в тіні.
– Не рекомендується купатися поодинці біля крутих, стрімчастих і зарослих густою рослинністю берегів.
– Перед тим, як стрибати у воду, переконайтесь в безпеці дна і достатній глибині водоймища.
– Пірнати можна лише там, де є для цього достатня глибина, прозора вода, рівне дно.
– Під час купання не робіть зайвих рухів, не тримайте свої м’язи у постійному напруженні, не порушуйте ритму дихання, не перевтомлюйте себе, не беріть участі у великих запливах без дозволу лікаря і необхідних тренувань.

Правилами поведінки на воді забороняється
– Купатися в місцях, які не визначені місцевими органами виконавчої влади та не обладнані для купання людей.
– Залазити на попереджувальні знаки, буї, бакени.
– Стрибати у воду з човнів, катерів, споруджень, не призначених для цього.
– Пірнати з містків, дамб, причалів, дерев, високих берегів.
– Використовувати для плавання дошки, колоди, камери від автомобільних шин та інше знаряддя, не передбачене для плавання.
– Плавати на плавзасобах біля пляжів та інших місць, які відведені для купання.
– Вживати спиртні напої під час купання.
– Забруднювати воду і берег, прати білизну і одяг у місцях, відведених для купання.
– Підпливати близько до човнів та катерів, які йдуть неподалік від місць купання.
– Допускати у воді грубі ігри, які пов’язані з обмеженням руху рук і ніг.
– Подавати помилкові сигнали небезпеки.
– Заходити глибше, ніж до поясу, дітям, які не вміють плавати.
– Купання дітей без супроводу дорослих.


Рекомендації з правил пожежної безпеки у лісі

Щорічно лісові пожежі завдають непоправного збитку природі і державі. Найбільша кількість пожеж, як правило, припадає на весняно-літній період. У вихідні й святкові дні ліс відвідує велика кількість людей, що призводить до різкого зростання джерел вогню.

Шановні громадяни ! Дотримуйтесь правил поведінки у лісі !

Утримуйтесь від розведення вогнища у лісі.

Якщо розпалити вогнище вкрай необхідно:
– розпалюйте вогнище, по можливості, на місці попереднього;
– місце розпалювання вогню розчищайте від сухої трави, листя, гілля та іншого лісового сміття, обкладіть це місце камінням або обсипте землею (піском);
– не залишайте вогнище без нагляду;
– коли залишаєте місце відпочинку, обов’язково заливайте вогнище водою або засипайте піском, переконайтесь, що вогонь повністю загашено;
– кинуті порожні пляшки, непогашені сірники, цигарки можуть стати причиною загорання сухої трави та, як наслідок, пожежі.

Категорично забороняється:
– підпалювати ліс аби подати сигнал про порятунок;
– підпалювати суху траву на галявинах у лісі та на землях, що межують з лісами.


Правила пожежної безпеки в екосистемах

Шановні громадяни! Перебуваючи в лісовій та парковій зоні на відпочинку, не забувайте дотримуватися вимог пожежної безпеки!

Пам’ятайте: джерелом пожежі в лісі є необережно кинутий сірник або недопалок. Виберіть місце для вогнища та обладнайте його. Ніколи не залишайте вогнище без догляду.

Незагашений вогонь може стати причиною лісової пожежі. Також є небезпечною просякнута мастилом, бензином, гасом чи іншою речовиною ганчірка. Пожежу може спричинити навіть заправка паливного баку машини при працюючому двигуні. А залишена на сонячній галявині пляшка чи уламок скла, фокусуючи сонячне проміння, здатні спрацювати як запалювальні лінзи. Це досить часто призводить до самозагоряння лісових масивів.

Рятувальники Обухівського РУ ГУ ДСНС України у Київській області закликають Вас неухильно дотримуватися правил пожежної безпеки під час відпочинку на природі, особливо в лісових зонах. Бережіть «зелені легені» планети від пожеж! Веселих і, головне – безпечних вам свят!


Заборона спалювання сухої рослинності

У зв’язку з великою кількістю пожеж у природних екосистемах рятувальники Обухівського РУ ГУ ДСНС України у Київській області наголошують про заборону спалювання сухої рослинності.

Із настанням теплої пори року громадяни починають господарювати на городах, подвір’ях, прилеглих територіях. Часто таке прибирання завершується спалюванням залишків листя, сухої трави, різного сміття. У такому випадку добрі наміри при наведенні чистоти та порядку можуть мати згубні наслідки для довкілля і здоров’я людей.

Щорічно, під час спалювання сухої рослинності, звичайна людська недбалість й необачність призводить до загоряння господарських будівель, житлових будинків, транспортних засобів.

Шкода від самовільного й неконтрольованого спалювання рослинних залишків становить велику небезпеку та завдає значних збитків.

Самовільне спалювання листя та сухої трави становить загрозу для людського здоров’я, адже листя, що тліє без доступу кисню, виділяє хімічні сполуки, здатні викликати у людини різні захворювання, зокрема рак.

У зв’язку з вищезазначеним, звертаємося до громадян з проханням, дотримуватися правил пожежної безпеки, відмовитися від спалювання сміття й рослинних залишків.

Є рослинні залишки – компостуйте!

Згідно з чинним законодавством, ст. 20 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», ст. 27 ЗУ «Про рослинний світ», забороняється випалювання сухої рослинності або її залишків.

Якщо Ви бачите, як інші палять листя чи будь-яку природну рослинність – повідомляйте відразу Національну поліцію про порушення за номером телефону 102.

Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якою штраф за самовільне випалювання рослинності або її залишків становить:
– від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3 060 грн до 6 120 грн);
– від 900 до 1260 неоподатковуваних мінімумів доходів посадових осіб (від 15 300 грн до 21 420 грн).

Увага! До Кримінального кодексу України внесено зміни, які посилюють відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Так, у статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів, вчинених з метою ослаблення держави або інших дій, спрямованих на знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю, відтепер додано і «навмисні підпали», зокрема й сухої рослинності. Відтепер такі дії розцінюються як злочин, за який передбачено покарання у вигляді ув’язнення строком від 10 до 15 років або довічне ув’язнення з конфіскацією майна.


Правила поводження з вибухонебезпечними предметами

Під вибухонебезпечними предметами слід розуміти будь-які пристрої, засоби, підозрілі предмети, що здатні за певних умов вибухати.

До вибухонебезпечних предметів належать:
– вибухові речовини – хімічні з’єднання або суміші, здатні під впливом певних зовнішніх дій (нагрівання, удар, тертя, вибух іншого вибухового пристрою) до швидкого хімічного перетворення, що саморозповсюджується, з виділенням великої кількості енергії і утворенням газів. Боєприпаси – вироби військової техніки одноразового вживання, призначені для враження живої сили супротивника. До боєприпасів належать: бойові частки ракет; авіаційні бомби; артилерійські боєприпаси (снаряди, міни); інженерні боєприпаси (протитанкові і протипіхотні міни); ручні гранати; стрілецькі боєприпаси (набої до пістолетів, карабінів, автоматів тощо);
– піротехнічні засоби: патрони (сигнальні, освітлювальні, імітаційні, спеціальні); вибухові пакети; петарди; ракети (освітлювальні, сигнальні); гранати; димові шашки.
– саморобні вибухові пристрої – пристрої, в яких застосований хоча б один елемент конструкції саморобного виготовлення: саморобні міни-пастки;
– міни-сюрпризи, що імітують предмети домашнього побуту, дитячі іграшки або речі, що привертають увагу.

У разі знаходження вибухонебезпечного пристрою ЗАБОРОНЕНО:
– наближатися до предмета;пересувати його або брати до рук;
– розряджати, кидати, вдаряти по ньому;
– розпалювати поряд багаття або кидати до нього предмет;
– приносити предмет додому .

Необхідно негайно повідомити поліцію, службу з надзвичайних ситуацій про знахідку!

Є декілька ознак, що дозволяють припустити, що маємо справу з вибуховим пристроєм. Слід звертати увагу на:
– припарковані біля будівель автомашини, власник яких невідомий або державні номери якої не знайомі мешканцям, а також коли автомобіль давно непорушно припаркований;
– наявність у знайденому механізмі антени або приєднаних до нього дротів;
– звуки, що лунають від предмету (цокання годинника, сигнали через певний проміжок часу), мигтіння індикаторної лампочки;
– наявність джерел живлення на механізмі або поряд з ним (батарейки, акумулятори тощо); -наявність розтяжки дротів або дротів, що тягнуться від механізму на велику відстань.

Якщо підозрілий предмет знайдено в під’їзді, то треба опитати сусідів, можливо, він належить їм. У разі неможливості встановити власника – негайно повідомити про знахідку до найближчого відділення поліції та підрозділу ДСНС.

Якщо підозрілий предмет знайдено в установі, потрібно негайно повідомити про знахідку адміністрацію. Для поштової кореспонденції з пластиковою міною характерна надмірна товщина, пружність, вага не менше 50 г і ретельна упаковка. На конверті можуть бути різні плями, проколи, можливий специфічний запах. Повинно насторожити настирне бажання вручити лист неодмінно в руки адресата і надписи на кшалт: «розкрити тільки особисто», «особисто в руки», «секретно» і т.п. Підозрілий лист не можна відкривати, згинати, нагрівати або опускати у воду.

У разі знаходження вибухонебезпечного пристрою:
1. Негайно повідомити чергові служби органів внутрішніх справ;
2. Не підходити до предмету, не торкатися і не пересувати його, не допускати до знахідки інших людей;
3. Припинити всі види робіт в районі виявлення вибухонебезпечного предмету.
4. Не користуватися засобами радіозв’язку, мобільними телефонами (вони можуть спровокувати вибух).
5. Дочекатися прибуття фахівців; вказати місце знахідки та повідомити час її виявлення.

Слід пам’ятати, що розмінуванням, знешкодженням або знищенням вибухонебезпечних предметів займаються тільки підготовлені фахівці-сапери, допущені до цього виду робіт.

Опинившись поблизу вибуху, стримайте свою цікавість і не намагайтеся наблизитись до епіцентру, щоб розгледіти або допомогти рятівникам. Найкраще, що можна зробити – залишити небезпечне місце. До того ж, варто знати, якщо вибуховий пристрій встановлено зловмисно, то вони часто встановлюються парами, щоб, через деякий час після вибуху першого з них, пролунав другий вибух. Це розраховане на те, що після першого вибуху на його місці зберуться люди, у тому числі й представники силових структур, і при повторному вибуху жертв буде набагато більше.

ОТЖЕ:
– не слід робити самостійно жодних маніпуляцій із знахідками або підозрілими предметами, що можуть виявитися вибуховими пристроями;
– виявивши річ без господаря, треба звернутися до працівника поліції або іншого посадовця; не можна торкатися знахідки;
– не користуйтеся мобільним та радіозв’язком поблизу підозрілої знахідки.

Просимо ще раз звернути увагу всіх мешканців громади на необхідність дотримання правил поводження з вибухонебезпечними предметами, а також правил безпечної поведінки у надзвичайних ситуаціях.

Бережіть своє життя! Бережіть життя своїх близьких! Бережіть життя своїх дітей!


Правила пожежної безпеки в побуті

Зважаючи на невтішну статистику щодо виникнення побутових пожеж, Обухівське РУ ГУ ДСНС України у Київській області закликає усіх дбати про належний протипожежний стан власних помешкань та дотримуватись правил пожежної безпеки, адже загрозу завжди краще попередити, ніж мати справу з її наслідками.

Нехтування правилами безпеки призводить до того, що у житлових будинках пожеж виникають значно частіше. Аналіз пожеж частіше показує, що винуватцями більшості з них є самі мешканці, які зневажають правилами пожежної безпеки.

Найчастішими випадками пожеж у побуті є необережне поводження з вогнем, палінням у ліжку в нетверезому стані, перевантаження електромережі.

Щоб запобігти виникнення пожежі у власному помешканні необхідно дотримуватись певних правил пожежної безпеки:
– не паліть у ліжку;
– слідкуйте за станом та справністю електромережі;
– у разі виходу з приміщень не залишайте увімкненими телевізори, праски, обігрівачі тощо;
– не залишайте дітей без нагляду та не дозволяйте їм бавитися сірниками, запальничками та іншими небезпечними побутовими предметами;
– намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі великої потужності;
– подбайте про захист помешкання при користуванні пічним та газовим опаленням. Дотримуйтесь норм встановлення та правила користування;
– не використовуйте неякісні, саморобні та несертифіковані побутові електроприлади;
– контролюйте справність електроприладів, які використовуєте.

Тільки дотримання правил пожежної безпеки дозволить надійно захистити вас і ваш будинок від пожежі! Бережіть себе та своїх близьких!

При виникненні пожежі негайно викликайте рятувальників за номером телефону «101», адже кожна хвилина у цій ситуації має вирішальне значення!


Дотримуйтесь правил пожежної безпеки під час жнив

Пора жнив особливий пожежонебезпечний період. Загрозливу обстановку створюють спекотна погода, сухі хліба, енергонасичені хлібозбиральні агрегати, які нерідко знаходяться у не справному стані, а також людська недбалість та безвідповідальність.

Загальновідомо, що в цей напружений час найменша необережність у поводженні з вогнем коло хлібних масивів, кинутий недопалок, іскри від сільгоспмашин, випалювання стерні тощо, можуть стати причиною пожежі, яка призведе до значних матеріальних втрат.

З огляду на викладене Обухівського РУ ГУ ДСНС України у Київській області звертається із проханням виконувати основні правила пожежної безпеки!

З початку достигання хлібів необхідно цілодобово охороняти поля, а біля хлібних масивів встановити знаки про заборону паління й використання відкритого вогню.

Перед початком жнив хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових масивів, степовій смузі, автомобільним шляхам і залізницям повинні бути обкошені і оборані захисною смугою щонайменше 4 м завширшки.

Перед косовицею хлібні масиви з великою площею необхідно розбити на ділянки площею не більше 50 га. Між ділянками варто робити прокоси не менше 8 м завширшки. Скошений хліб із прокосів треба негайно зібрати. У серединці прокосів робиться проорана смуга не менше 4 м завширшки.

До початку збирання врожаю вся збиральна техніка, агрегати та автомобілі повинні мати відрегульовані системи живлення, змащення, охолодження, запалювання, а також бути оснащені справними іскрогасниками, забезпечені первинними засобами пожежогасіння (комбайни і трактори – двома вогнегасниками, двома штиковими лопатами, двома мітлами).

Корпуси комбайнів повинні бути оснащені заземлювальним металевим ланцюгом, що торкається землі.

Збиральну техніку необхідно регулярно перевіряти на щільність з’єднання вихлопної труби з патрубком випускного колектора та колектора з блоком двигуна. У разі появи ознак пробивання прокладок роботу слід припинити до їх заміни.

Відповідальність за дотримання пожежних норм під час збирання врожаю несуть керівники агропідприємств, і саме до них застосовуються санкції у випадку виявлення порушень.

Відповідальні особи та працівники, задіяні на пожежонебезпечних роботах, повинні пройти навчання з пожежно-технічного мінімуму. Усі працівники, службовці, зайняті на збиранні врожаю і заготівлі кормів, повинні пройти інструктаж під розписку. Осіб, які не пройшли його, до цих робіт не допускають.

Наголошуємо: за самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачено адміністративну відповідальність.

Обухівське РУ ГУ ДСНС України у Київській області звертається до працівників сільськогосподарської галузі та всіх громадян із проханням бути вкрай обережними з вогнем і пожежонебезпечними предметами, мандруючи на автомобілі чи пішки повз хлібні лани.

При надзвичайних ситуаціях та подіях телефонуйте «101»!

Коментарі