Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Відбудова Київщини: у Бучанському районі триває капремонт Макарівського ліцею №1 коштом Європейського інвестиційного банку

У Київській області триває відновлення об’єктів, що були пошкоджені внаслідок російської збройної агресії. Зокрема, активно відбудовуються школи та дитячі садки. Одним із об’єктів, де наразі проводиться ремонт, є Макарівський ліцей №1, що розташований у Бучанському районі. Роботи виконуються за фінансування Європейського інвестиційного банку. Замовником є Департамент регіонального розвитку КОВА.

До війни у Макарівському ліцеї №1, площа якого складала понад 4 800 кв.м, навчалась 1 057 учнів. Під час активних бойових дій на території Київщини у 2022 році будівля освітнього закладу зазнала значних руйнувань. Тут були пошкоджені опорні конструкції, покрівля, фасад. Також із ладу були виведені інженерні мережі. За результатами технічної експертизи будівля ліцею була визнана аварійною.

У зв’язку з цим учні Макарівського ліцею №1 змушені були навчатися в інших навчальних закладах в офлайн режимі. У 2023/2024 навчальному році в ліцеї нараховувалося лише 784 учні, які здобували освіту в змішаному форматі. Зокрема, очне навчання 1-4 класів здійснювалося в другу зміну в приміщенні Макарівського ліцею №2. Учні середньої та старшої ланки також навчалися офлайн у другу зміну в опорному закладі освіти за окремим графіком та вчилися дистанційно.

Роботи з відновлення закладу освіти розпочалися в травні 2024 року в рамках «Програми з відновлення України», що фінансується Європейським інвестиційним банком. Відповідно до розробленого проєкту в будівлі ліцею передбачено провести відновлення покрівлі, термомодернізацію, відремонтувати класні приміщення, спортивну залу, їдальню та коридори, замінити інженерні мережі, встановити системи пожежної сигналізації та оповіщення, відновити благоустрій.

Капітальний ремонт розпочався з підготовчих робіт. Наразі фахівці проводять демонтаж пошкоджених конструкцій. Також працюють над демонтажем зруйнованих інженерних мереж. Паралельно підрядник підсилює фасади. Також тривають роботи з облаштування підвальної частини будівлі, де буде тимчасове укриття для здобувачів освіти.

Коментарі