Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Реліз Тренінг «Стійкість під час війни» Програма «Єднання заради дії»

Програма «Єднання заради дії», яка впроваджується IREX Ukraine, запустила дводенні підтримуючі тренінги «Стійкість під час війни» для ВПО від 30 років в м. Обухів.

24 та 25 вересня 2023 року тринадцять учасників та учасниць з-поміж внутрішньо переміщених осіб отримали навички та знання, які допоможуть легше пережити травматичний досвід, навчилися розуміти й регулювати свій емоційний стан та краще розуміти оточуючих людей.

Існують практики, які допомагають підтримати себе та своїх близьких, у складних ситуаціях, зокрема щодо переживання новин, відчуттям тривоги, втрати або розлуки з близькою людиною, або відчуттям безнадії, коли знову потрібно починати все спочатку на новому місці. Саме опануванню цих нескладних практик був присвячений тренінг.

«Я вражена від того, наскільки в людини є ресурсу і скільки вона доброго в собі може носити. І скільки ми просто в такому колі можемо один одному дати і допомогти… І так відчуваєш себе вже майже на своєму місці. Я побачила, що я сильна і я вистояла», сказала одна з учасниць тренінгу.

Всі учасники та учасниці з різним досвідом та переживаннями, але тренінг націлений саме на допомогу тим, хто зазнав вимушеного переміщення, на собі відчули окупацію, бойові дії, або втратили близьку людину.

Щоб запобігти більш глибоких травматичних розладів, цим людям необхідно навчитися стабілізувати свій фізичний та психологічний стан, та дуже важливо, щоб внутрішньо переміщені особи не відчували ізоляцію на новому місці, а якомога швидше інтегрувалися в життя громади та планували своє подальше життя. Для цього потрібно вміти знаходити власні внутрішні ресурси.

Впродовж насичених тренінгових днів учасниці та учасники навчилися розрізняти емоції, відчуття та почуття, ділилися причинами виникнення негативних переживань та емоцій. Потім разом з кваліфікованими тренерками вчилися їх вгамовувати.

Учасників та учасниць познайомили з різними практичними вправами, які допомагають опановувати свої емоції, особливо такі, як страх, гнів, тривожність. Це вправи «Заземлення», «Дерево», «Метелик», «Лімбічне дихання» тощо. Виконуючи їх, можна буквально за декілька хвилин покращити свій стан.

«Я цю вправу сьогодні ж увечері принесла додому і ми з дітьми чудово пограли, розвіялись та провели час разом», поділилася враженнями інша учасниця заходу.
Також дізналися, як долати стрес та що робити під час панічної атаки. Крім того, багато говорили про ресурси – де їх брати людям, які багато втратили, на що їм спиратися, а також як знаходити внутрішні сили. Було запропоновано багато практичних інструментів для самодослідження.

По закінченню тренінгу, учасники та учасниці отримали сертифікати, що свідчать про отримання ними певних знань та практичних навичок. Після цього вони можуть створювати власні групи психологічної самопідтримки та пробувати себе в ролі тренерів. Це не буде професійною роботою психолога, але це буде проведення зустрічей групами по 5-7 осіб. У таких групах можна поділитися з іншими досвідом, отриманим на тренінгу, показати вправи на заспокоєння, а також просто поспілкуватися чи зайнятися творчістю у безпечному просторі. Команда IREX надасть тренерам та тренеркам менторську, методологічну підтримку та роздаткові матеріали.

Про програму: «Єднання заради дії» – це програма, яка має на меті допомогти внутрішньо переміщеним особам в Україні навчитися цінним навичкам вирішення конфліктів та адвокації задля зменшення їх вразливості та підвищення згуртованості громад. Програма працює з наступними віковими категоріями з-поміж ВПО – це діти від 6 до 18 років та дорослі від 30 років.

Більше можливостей від програми на сайті та сторінках у соціальних мережах Facebook та Instagram (@ yednanniazaradydii).

Цей реліз став можливим в межах програми «Єднання заради дії», що втілюється Радою наукових досліджень та обмінів (IREX в Україні) та за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю IREX і не обов’язково відображає погляди Державного департаменту США.

Коментарі