Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Гаряча лінія в Миронівській ДПІ

В Миронівській ДПІ Головного управління ДПС у Київській області відбулась «гаряча лінія» на тему: «Кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2021 році. Одноразове добровільне декларування» за участі начальника Миронівської ДПІ ГУ ДПС у Київській Олега СКОЛОТИ.

Надаємо увазі читачів найцікавішу підбірку запитань – відповідей на дану тематику.

Чи має право фізична особа на податкову знижку, якщо роботодавець утримав, але не перерахував податок на доходи фізичних осіб до бюджету?

Для розрахунку сум податку на доходи фізичних осіб, які підлягають поверненню платнику податку з бюджету у зв’язку з реалізацією ним права на податкову знижку, застосовується сума сплаченого, тобто зарахованого до відповідного бюджету податку на доходи фізичних осіб, а не нарахованого (утриманого) податковим агентом.

Фізична особа не має права на податкову знижку, якщо податковий агент утримав, але не перерахував податок на доходи фізичних осіб до бюджету.

Чи продовжується під час воєнного стану кампанія декларування доходів, отриманих у 2021 році?

Кампанія декларування доходів, отриманих у 2021 році, під час воєнного стану продовжується.

При цьому, п.п. 69.1 п. 61 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України встановлено, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, у випадку відсутності у платника податків можливості, зокрема своєчасно подати декларацію, платники звільняються від передбаченої ПКУ відповідальності з обов’язковим наданням декларації протягом 6-ти місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Протягом якого періоду проводиться одноразове (спеціальне) добровільне декларування?

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводиться з 1 вересня 2021 року до 1 березня 2023 року та передбачає сплату збору з одноразового(спеціального) добровільного декларування.

Чи мають право внутрішньо переміщені особи на податкову знижку за орендну житла?

Фізична особа – платник податку, яка має статус внутрішньо переміщеної особи має право на податкову знижку на суми коштів, фактично сплачених нею протягом звітного року, у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку). Для цього необхідно подати до податкових органів:
– декларацію про майновий стан і доходи;
– копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
– копію договору оренди житла;
– платіжні та розрахункові документи, що підтверджують факт сплати;
– заяву, в якій зазначені відомості щодо відсутності умов, які не дають право на отримання податкової знижки згідно з нормами законодавства.

Копії зазначених документів надаються разом з податковою декларацією, у тому числі при поданні декларації засобами електронного зв’язку в електронній формі, а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку.

Умови для отримання податкової знижки, відповідно до яких такі особи та/або члени його сім’ї першого ступеня споріднення:
– не мають у власності придатної для проживання житлової нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованої території України;
– не отримують передбачених законодавством України бюджетних виплат для покриття витрат на проживання.

Розмір такої знижки не може перевищувати у розрахунку на календарний рік 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року – 180 000 гривень.

Чи має право платник податку, який навчається в аспірантурі, на отримання податкової знижки за витратами, понесеними за навчання?

Платник, який навчається в аспірантурі, є здобувачем вищої освіти, та має право на податкову знижку за витратами, понесеними на користь закладу освіти за навчання в аспірантурі за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року.

Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

Миронівська ДПІ ГУ ДПС у Київській області

Коментарі