Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Шановні працівники сільських господарств Обухівського району Обухівське РУ ГУ ДСНС України у Київській області звертається до Вас, дотримуйтесь вимог пожежної безпеки під час жнив!

Для працівників сільського господарства настає гаряча пора – збирання ранніх зернових культур. У господарствах готують техніку, під час чого важливим питанням є забезпечення її засобами пожежогасіння.

До початку жнив уся збиральна техніка повинна мати налагоджені системи живлення, змащування, охолодження, запалювання, бути оснащеною справними іскрогасниками. Уся збиральна техніка має бути забезпечена первинними засобами пожежогасіння, а саме: трактори – двома справними сертифікованими вогнегасниками, двома штиковими лопатами, двома мітлами-хлопушками; автомобілі – справним вуглекислотним або порошковим вогнегасником, штиковою лопатою; паливозаправники – трьома справними порошковими або вуглекислотними вогнегасниками, ящиком з піском об’ємом 0,05 м куб., штиковою лопатою, кошмою. Нагадуємо, що вогнегасники повинні бути порошковими або вуглекислотними, обов’язково опломбованими та мати бірку з датою перезарядження. Забороняється використовувати застарілі вогнегасники та ті, що не мають сертифікатів якості або з простроченим терміном перезарядки, техобслуговування.

Усі транспортні засоби повинні мати вимикачі «маси», корпуси комбайнів – бути оснащеними заземлювальними металевими ланцюгами, що торкаються землі. Всі збиральні загони потрібно забезпечити протипожежними ланками – ємністю з водою, пристосованою для пожежогасіння, та трактором з плугом.

Хлібні поля в період молочно-воскової стиглості зернових в місцях прилягання до залізничних колій, шосейних і грунтових доріг, лісосмуг, будівель та споруд потрібно обкосити та оборати смугами шириною не менше 4 м, в період дозрівання – розбити на ділянки не більше 25 га, зробивши прокоси шириною 8 метрів і проорювання 4 метри. У місцях можливого перебування людей – вздовж доріг, біля будівель та споруд поблизу хлібних полів треба встановити знаки пожежної безпеки та великогабаритні панно.

Паралельно з підготовкою до жнив триває заготівля грубих кормів для худоби. Щоб запобігти пожежам в місцях заготівлі та зберігання цих кормів, теж необхідно суворо дотримуватись вимог пожежної безпеки. Відстань між сусідніми скиртами має бути не менше 20 м. У разі встановлення скирт попарно відстань між ними в парі – не менше 6 м, а між парами скирт не менше 30 м. Скирти встановлюють не ближче, ніж за 20 м від доріг, 15 м – від ліній електромереж, 50 м – від будівель та споруд. Площа основи однієї скирти не повинна перевищувати 300 м. Скирти сіна та соломи на відстані 5 м від їх основ треба оборати захисною смугою шириною не менше 4 м.

У сіносховище закладати сіно масою не більше 200 тонн. Сіно потрібно складувати у конічні стоги (копиці) або під навіси сухим. Розриви між стогами сіна, що має підвищену вологість, повинні становити не менше 20 м. У таких схильних до самозаймання стогах необхідно упродовж 60 днів після скиртування здійснювати температурний контроль за допомогою ртутних термометрів, які встановлюють у металеві труби і розміщують у стогах на різній глибині. Якщо темпертура первищує 500С, то сіно розкидають і просушують. Для запобігання підпалам місця зберігання грубих кормів потрібно забезпечити цілодобовою охороною.

Нагадуємо керівникам господарств, що особи, задіяні в збиральній кампанії, повинні пройти навчання за програмою пожежно-технічного мінімуму та мати спеціальні посвідчення.

Звертаємось до усіх керівників сільгосппідприємств з проханням серйозно поставитись до організації пожежної безпеки та суворо контролювати дотримання заборони спалювання стерні та пожнивних залишків.

З повагою !
Провідний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям
Обухівського РУ ГУ ДСНС України у Київській області
старший лейтенант служби цивільного захисту Владислав СЕКРЕТ

Коментарі