Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

«Гаряча лінія» в Обухівській ДПІ

В Обухівській ДПІ ГУ ДПС у Київській області відбувся сеанс телефонного зв’язку “гаряча лінія” з питань декларування громадянами доходів, отриманих у 2020 році.
Начальник Обухівської ДПІ Світлана БЄЛЯЄВА надала відповіді на запитання платників податків.

Надаємо увазі читачів найцікавішу підбірку запитань – відповідей на дану тематику.

1. Яка ставка податку застосовується при декларуванні продажу (обміну) нерухомості?

Дохід, отриманий від продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року об’єкта нерухомості та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане у спадщину.

Дохід, отриманий від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості, підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 5 відсотків та військовим збором – 1,5 відсотків.

2. У якому випадку оподатковується нецільова благодійна допомога?

Не включається до оподатковуваного доходу, тобто не оподатковується, сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами – юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 Податкового кодексу України, встановленого на 1 січня такого року ( у 2020 році – 2940 грн., у 2021 році – 3180 гривень).

Отже, сума нецільової благодійної допомоги, що надається роботодавцем, яка сукупно не перевищує зазначені розміри не є об’єктом оподаткування ПДФО. В частині перевищення є об’єктом оподаткування ПДФО і військовим збором на загальних підставах.

3. В яких випадках декларація не подається?

Обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи виключно:

– від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;
– виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого,наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених ІV розділом ПКУ;
– від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до розділу IV ПКУ не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів був сплачений податок відповідно до розділу IV ПКУ;
– у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ.

Коментарі