Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Шановні ветерани війни в Афганістані, члени сімей воїнів-афганців! Шановні учасники бойових дій на території інших держав!

Сьогодні, 15 лютого 2021 року, відзначається 32-річниця виведення військ з Республіки Афганістан та День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

У цей день ми згадуємо тих, хто пройшов Афганську війну, та їхніх побратимів, що виконували непросту місію миротворців у більш як двадцяти країнах світу. Ризикуючи найдорожчим – своїм життям, воїни-інтернаціоналісти з честю виконали присягу, дану Батьківщині, і стали гідним прикладом людської відданості, честі та мужності. Вони стали взірцем героїзму та патріотичного служіння Україні під час Революції Гідності і бойових дій, що точаться на сході країни.

За період з 25 грудня 1979 по 15 лютого 1989 року в бойових діях в Афганістані взяли участь біля 160 тисяч вихідців з України (всього учасників – майже 620 тисяч військовослужбовців та 21 тисяча робітників і службовців). Державних нагород удостоєні більш 200 тисяч осіб. Звання Героя Радянського Союзу присвоєно 72 воїнам, в тому числі 12 українцям.

Мужність та героїзм дорого коштували Україні: 3360 – загинули (загальні втрати – 14 453 чоловік), 72 – пропали без вісти або потрапили у полон. Пораненими із Афганістану повернулося близько 8 тисяч українців, з інвалідністю – майже 5 тисяч.

Окрім Афганістану українці несли службу в Лівані, Угорщині, Єгипті, Іраку, Анголі, С’єрра-Ліоне, Чехословаччині, Ефіопії, Югославії. Вони з честю виконали свій військовий обов’язок, стали гідним прикладом людської відданості, героїзму та мужності.

Сьогодні у місті Обухові та с. Гусачівка відбулися мітинги-реквієми і покладання квітів до пам’ятників воїнам-афганцям.

В глибокій шані схиляємо голову перед пам’яттю тих, хто загинув. З вдячністю звертаємося до тих, хто живе поряд з нами.

Особливі слова шани та поваги хочу адресувати учасникам Обухівської міськрайонної організації Української спілки ветеранів Афганістану на чолі з Валерієм Івановичем Луценко.

Від усього серця бажаю Вам і Вашим родинам міцного здоров’я, родинного затишку та благополуччя, впевненості у завтрашньому дні, довгих років життя, щастя і добра, добробуту та успіхів, миру й тиші на життєвих стежках!

З повагою Обухівський міський голова Олександр Левченко

Коментарі