Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

На фінішній прямій: добігає завершення кампанія декларування доходів, отриманих у минулому році

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що цьогорічна кампанія декларування доходів громадян, отриманих у 2019 році, завершується 1 липня.

Декларацію про майновий стан і доходи мають подати громадяни, які отримали доходи не від податкових агентів, іноземні доходи, або інші доходи, які не оподатковувались під час їх виплати.

Терміни подання Декларації

У зв’язку з запровадженням на території України карантину, граничний термін подання Декларації за 2019 рік перенесено з 01 травня 2020 року на 01 липня 2020 року.

Також подовжено термін сплати задекларованих у ній податкових зобов’язань: фізичні особи зобов’язані до 01 жовтня 2020 року (замість 01 серпня 2020 року) сплатити суму податкових зобов’язань, зазначених у поданих Деклараціях .

Сума, що має бути повернена платнику податку як податкова знижка, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Хто подає декларацію

Обов’язок щодо подання річної декларації про майновий стан і доходи виникає у платників податків у разі отримання ними таких доходів:

– доходів, отриманих від особи, яка не є податковим агентом (отриманих від інших фізичних осіб, які не зареєстровані самозайнятими особами). Зокрема, такими доходами є доходи від надання в оренду рухомого та нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір. До прикладу, такі доходи отримують громадяни, які працюють за наймом у приватних осіб.

Отже, особи, які протягом 2019 року отримували такі доходи на регулярній (постійній) основі чи за разовими договорами (усними чи письмовими), зобов’язані подати декларацію про майновий стан і доходи громадян.

– доходів отриманих від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню під час їх нарахування чи виплати, але які не звільнені від оподаткування. Такими доходами, зокрема, є дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, якщо його сума перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 01 січня звітного податкового року – у 2019 році мінімальна заробітна плата становила 4173,0грн., тому декларується сума прощеного боргу від 1043,25 грн.;

– інвестиційних доходів: доходів від продажу цінних паперів та корпоративних прав. У даному випадку не має значення, кому були реалізовані такі активи – фізичним чи юридичним особам.;

– іноземних доходів (джерело виплат яких є іноземним);

– доходів від надання майна в лізинг, оренду, суборенду (транспортні засоби, житло, тощо);

– доходів у разі отримання нецільової благодійної допомоги від благодійника – фізичної чи юридичної особи, якщо загальна сума отриманої нецільової благодійної допомоги протягом звітного 2019 року перевищила суму 2690,0 грн.;

-доходів у вигляді вартості успадкованого чи отриманого в дарунок майна (отриманого не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення);

– доходів у вигляді суми заборгованості за укладеним цивільно-правовим договором, за якою минув строк позовної давності та яка перевищує суму, що становить 50% місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 01 січня звітного податкового року. Мають обов’язок подати декларацію громадяни, яким списано прострочену заборгованість – борг, за яким сплинув строк позовної давності – 1095 днів (3 роки). Місячний прожитковий мінімум, встановлений для дієздатної особи на 01 січня звітного 2019 року – 1921 грн.;

-доходи від продажу (обміну) протягом року більш як одного житлового будинку, квартири або їх частини, садового будинку, включаючи земельну ділянку на якій розміщені такі об’єкти;

-доходи від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів);

-дохід від продажу протягом року двох та більше об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда;

– в інших випадках передбачених Податковим Кодексом.

Подання Декларації з метою використання права на податкову знижку

Також Декларацію мають право подати платники податку, які мають право на податкову знижку. Декларація з метою використання права на податкову знижку за підсумками 2019 року подається по 31.12.2020 року (включно).

Сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Куди подається Декларація

Декларація подається фізичною особою – платником податку за звітний податковий період у встановлені строки до контролюючого органу за своєю податковою адресою.

Громадяни, які проживають не за місцем реєстрації (прописки) подають Декларацію за місцем реєстрації згідно з паспортними даними.

Фізичні особи, які зняті з реєстрації за однією адресою, але ще не зареєстровані за іншою Декларацію подають до податкового органу за попередньою податковою адресою.

Способи подання Декларації

Декларація подається за вибором платника податків в один із таких способів :
-особисто або уповноваженою на це особою;
-надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
-надсилається засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням норм законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису.

Варто звернути увагу, що у разі надсилання податкової декларації поштою, платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації, а при поданні податкової декларації в електронній формі, – не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.

Для подання декларації в електронному вигляді платник має використовувати ключі електронного цифрового підпису (ЕЦП), а заповнити декларацію можна за допомогою нового електронного сервісу – Електронного кабінету платника, у приватній частині якого передбачено часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна. Вхід до приватної частини Електронного кабінету здійснюється електронними ключами будь-якого АЦСК, доступ до відкритої частини здійснюється без застосування ЕЦП.

Які особи звільнені від подання Декларації

Згідно з п. 179.4 ст. 179 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платники податку звільняються від обов’язку подання Декларації в таких випадках:

а) незалежно від виду та суми отриманих доходів платниками податку, які:

– є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави станом на кінець звітного податкового року;

– перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні або ув’язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання декларації;

– перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року;

– перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року;

б) в інших випадках, визначених розд. IV ПКУ.

Відповідно до п. 179.2 ст. 179 ПКУ обов’язок платника податку щодо подання Декларації вважається виконаним і Декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи:

– від податкових агентів, які згідно з розд. IV ПКУ не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

– виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених розд. IV ПКУ;

– від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до розд. IV ПКУ не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок відповідно до розд. IV ПКУ;

– у вигляді об’єктів спадщини, які відповідно до розд. IV ПКУ оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ.

ГУ ДПС у Київській області

Коментарі