Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Зміни в частині оподаткування ПДВ окремих операцій

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що в частині оподаткування ПДВ відбулися зміни, внесені Законами від 05.12.2019 №344-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для діяльності підприємств та організацій, заснованих громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю» (далі – Закон № 344) та від 20.12.2019 № 425-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України у зв’язку із вдосконаленням процедури проведення фінансової реструктуризації та щодо вдосконалення оподаткування операцій фінансового лізингу» (далі – Закон № 425).

Так, Законом № 344 до 01.01.2025 продовжено право на застосування нульової ставки ПДВ підприємствам та організаціям громадських об’єднань осіб з інвалідністю до операцій з постачання ними товарів/послуг, місцем постачання яких визначено митну територію України, за умови відповідності критеріям, визначеним у п. 8 підр. 2 розділу XX ПКУ.

Законом №425 продовжено до 01.01.2023 дію пільгового режиму оподаткування ПДВ для операцій платників податку – боржників та/або їх поручителів із постачання товарів для цілей погашення заборгованості боржника перед кредиторами відповідно до плану реструктуризації, підписаного згідно із законом. Під час здійснення операцій з постачання товарів, що звільняються від оподаткування ПДВ згідно із цим пунктом, боржник та/або поручитель не застосовують норми п.198.5 ст.198 та п.199.1 ст. 199 ПКУ щодо нарахування податкових зобов’язань або коригування раніше нарахованих податкових зобов’язань та/або сум податку, віднесених до податкового кредиту у зв’язку з таким постачанням (п. 46 підр. 2 розд. XX ПКУ).

З 29.12.2019 запроваджено режим звільнення від оподаткування ПДВ операцій банків та інших фінансових установ з постачання (продажу, відчуження) товарів, отриманих ними від боржників, поручителів (майнових поручителів – заставодавців, іпотекодавців) за операціями з постачання товарів, що звільнені від оподатковування згідно з абз.1 п.46 підр.2 розд. XX ПКУ. Таке звільнення стосується тієї частини вартості товарів, за якою вони були набуті у власність у рахунок погашення зобов’язань за договором кредиту (позики).

При постачанні (продажу, відчуженні в інший спосіб) банками та іншими фінансовими установами товарів, отриманих ними в результаті операцій, звільнених від оподаткування на підставі п.46 підр.2 розд.XX ПКУ, базою оподаткування є позитивна різниця між ціною постачання та ціною придбання товарів. Ціна придбання визначається як вартість, за якою такі товари були отримані банками та іншими фінансовими установами.

У новій редакції викладено п.189.5 ст.189 ПКУ, у разі постачання товарів, які були повернуті лізингоодержувачем лізингодавцю за договором фінансового лізингу у зв’язку з його невиконанням чи неналежним виконанням (у тому числі повернуті на підставі виконавчого напису нотаріуса), та при цьому лізингодавцем за операцією з повернення таких товарів до складу податкового кредиту не включалися суми податку, базою оподаткування є позитивна різниця між ціною постачання та ціною придбання таких товарів.

Детальніше про це йдеться у листі ДПС України від 23.01.2020 № 1174/7/99-00-07-03-02-07, який розміщено за посиланням: https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/74329.html.

ГУ ДПС у Київській області

Коментарі