Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Маєш право знати: податкова знижка за витратами на здобуття освіти у вітчизняних освітніх закладах

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що платники податку на доходи фізичних осіб мають право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу за наслідками минулого (звітного) року фактично здійснені ним протягом такого року витрати у вигляді суми коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.
Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені (п.п.14.1.263 п.14.1 ст.14 ПКУ).

Податкова знижка – це документально підтверджена сума витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати.

Зменшення оподатковуваного доходу фізичної особи на суму податкової знижки призведе до зниження суми податку на доходи фізичних осіб, яку було утримано з доходів фізичної особи протягом року та сплачено до бюджету. Сума такого зниження податку повернеться платнику податку – зарахується на його банківський рахунок, або буде надіслана поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації,протягом 60 календарних днів після надходження декларації.

Для використання права на податкову знижку платник податку має подати до податкового органу за місцем податкового обліку (місцем реєстрації) річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, у якій зазначаються підстави для нарахування знижки та конкретні суми. Податкова декларація подається за минулий податковий (звітний) рік по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року, тобто, за результатами 2018року – по 31 грудня 2019 року.

Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Для підтвердження фактично здійснених протягом звітного року витрат платник податку разом з декларацією подає податковому органу копії платіжних та розрахункових документів: квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, платіжні доручення, копії договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

Зокрема, розмір та умови оплати за навчання, підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації, за надання додаткових освітніх послуг встановлюються договором, який укладається між закладом освіти і здобувачем освіти або його законними представниками – юридичною чи фізичною особою, яка здійснює оплату.

Договір має ідентифікувати заклад освіти – надавача послуг і здобувача освіти – отримувача послуг (його законного представника). Водночас, у договорі про навчання повинно бути зазначено прізвище, ім’я та по батькові особи, яка буде безпосередньо навчатися (дитини).

Окремо звертаємо увагу, що відповідно до ст. 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи. Тому право на включення до податкової знижки витрат на оплату вітчизняним закладам дошкільної, позашкільної, загальної середньої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення виникло з дати набуття чинності Законом України від 03.07.2018 № 2477-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України»,яким доповнено перелік видів навчальних закладів, оплата навчання в яких дає право на податкову знижку, тобто, з 28 липня 2018 року.

Тому до витрат, які платник податку матиме право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу за наслідками 2018 року враховуватимуться витрати на оплату дошкільної, позашкільної, загальної середньої освіти, понесені платником після 28 липня 2018 року.

Отже, з метою отримання податкової знижки на суму коштів, сплачених платником податку протягом звітного року на користь дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти, декларація про майновий стан і доходи подається до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків по 31 грудня 2019 року (включно) за звітний 2018 податковий рік. При цьому до податкової знижки включаються витрати на оплату дошкільної, позашкільної та загальної середньої освіти, здійснені платником після 28 липня 2018 року, а витрати на здобуття середньоїпрофесійної та вищої освіти ввійдутьдо податкової знижки за січень – грудень 2018 року, тобто за повний рік .

Довідково:З метою отримання податкової знижки за навчання, до вітчизняних відносяться заклади дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти, основним видом діяльності яких є освітня діяльність. Типи закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти визначено спеціальними законами:
від 05 вересня 2017 року № 2145-VІІІ «Про освіту» ,
від 22 червня 2000року № 1841-III «Про позашкільну освіту»,
від 11 липня 2001року № 2628-III «Про дошкільну освіту»,
від 13 травня 1999року № 651-XIV «Про загальну середню освіту»,
від 10 лютого 1998 року № 103/98-ВР «Про професійно-технічну освіту»,
від 01 липня 2014 року № 1556-VІІ «Про вищу освіту».

ГУ ДПС у Київській області

Коментарі