МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ
ГОЛОВНЕ ТЕРИТОРІАЛЬНЕ УПРАВЛІННЯ ЮСТИЦІЇ У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
ДЕПАРТАМЕНТ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

«Як оформити субсидію»

Київська обл.
2018

Кожен громадянин України має право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім’ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло (статті 47, 48 Конституції України).

Забезпечення соціального захисту громадян, зокрема, у сфері житлово-комунальних послуг – один із основних принципів державної політики.

Житлова субсидія – безповоротна адресна державна соціально допомога громадянам-мешканцям домогосподарств, що проживають в житлових приміщеннях (будинках) і не можуть самотужки платити за житлово-комунальні послуги, оплачувати витрати на управління багатоквартирним будинком.

Отримання житлових субсидій не пов’язане і не тягне за собою зміни форми власності житла.

Право на отримання житлової субсидії мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України (далі – громадяни), що проживають у житлових приміщеннях (будинках).

Житлові субсидії призначаються за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги та/або скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо, внеску/платежу об’єднанню на оплату витрат на управління багатоквартирним будинком у межах соціальної норми житла, соціальних нормативів житлово-комунальних послуг, скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, витрат на управління багатоквартирним будинком (далі – соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування) і розміром обов’язкового відсотка платежу, визначеного в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Житлова субсидія розраховується на всіх членів домогосподарства.

До складу домогосподарства включаються особи, що зареєстровані і фактично проживають в житловому приміщенні (будинку), на яких розраховуються соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування і доходи яких враховуються під час призначення житлової субсидії.

Під час призначення житлової субсидії враховуються також доходи членів сім’ї особи із складу домогосподарства у разі, коли їх зареєстроване (фактичне) місце проживання відмінне від адреси домогосподарства. При цьому соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування за адресою домогосподарства на таких осіб не розраховуються.

Під час призначення житлової субсидії соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування розраховуються на членів домогосподарства, які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично в ньому не проживають у зв’язку з призовом на строкову військову службу. При цьому фактичні доходи таких осіб не враховуються в сукупний дохід домогосподарства.

! Кількість членів домогосподарства визначається на початок місяця, з якого призначається житлова субсидія.

Зверніть увагу

У разі коли у складі домогосподарства кількість фактично проживаючих зареєстрованих членів домогосподарства є меншою за кількість членів домогосподарства, зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку), за рішенням комісії соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування розраховуються на фактично проживаючих зареєстрованих за даною адресою членів домогосподарства.

За рішенням комісії доходи членів домогосподарства, які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично за даною адресою не проживають, в сукупний дохід домогосподарства не враховуються.

! Субсидія призначається двічі на рік – у травні (на неопалювальний період) і у жовтні (на опалювальний період).

Повторно у травні 2018 року документи необхідно подавати лише:
• Орендарям житла
• Внутрішньо переміщеним особам
• Сім’ям, яким субсидію було призначено не на всіх зареєстрованих, а фактично проживаючих в помешканні осіб
• Сім’ям, де є непрацюючі люди працездатного віку, в яких або відсутні доходи, або вони менші мінімальної заробітної плати
• Сім’ям, в який відбулися зміни у складі сім’ї протягом останнього року.
• Сім’ям, які станом на травень 2018 року матимуть понад двомісячну заборгованість за житлово-комунальні послуги і не погасять її до червня 2018-го
• Сім’ям, які хочуть отримати субсидію на тверде паливо


Протягом місяця отримувачі субсидії зобов’язані повідомляти органи соціального захисту населення про наступні зміни:
• складу зареєстрованих у житлі: хтось виписався чи прописався
• соціального статусу членів сім’ї: хтось звільнився або влаштувався на роботу, став пенсіонером
• про здійснення одноразової покупки, яка перевищує 50 тисяч гривень
• набору комунальних послуг: відмовилися від централізованого палення і перейшли на індивідуальне чи навпаки


Як розрахувати розмір субсидії?

В основу формули розрахунку розміру субсидії взято залежність доходу сім’ї на рівні двох прожиткових мінімумів на особу і витрат, які не перевищують 15% сукупного доходу такої родини.

Формула розрахунку субсидії: середньомісячний дохід сім’ї ділиться на кількість зареєстрованих у житловому приміщенні осіб і визначається середньомісячний дохід на одну особу. Цей дохід ділиться на прожитковий мінімум (з липня 2018 р. 1777 грн.), ділиться на базовий коефіцієнт 2 і множиться на 15%.

Базовими цифрами у формулі є залежність, при якій сім’я з доходом на рівні двох прожиткових мінімумів на особу сплачує за комунальні послуги 15% сукупного доходу. Далі ця залежність застосовується до конкретної сім’ї з конкретними доходами.

Як оформити субсидію?

Для отримання державної допомоги у сплаті житлово-комунальних послуг необхідно заповнити Заяву та Декларацію про доходи. Готові документи можна:
• самостійно подати до місцевих управлінь праці та соціальної політики;
• самостійно подати до сільських і селищних рад;
• надіслати рекомендованим листом до органів соціального захисту населення за місцем проживання.
• відправити через Інтернет (заповнити заяву та декларацію можна на сайті subsidii.mlsp.gov.ua)

Протягом кількох тижнів з моменту отримання документів соціальна установа письмово повідомить про рішення з приводу надання допомоги та її розміру. Субсидія безповоротно призначається на період не більше 12-ти місяців.

Відповідно до п. 15 Постанови Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 р. № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» житлова субсидія на оплату житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального (неопалювального) сезону і розраховується:
на неопалювальний сезон – з 1 травня по 30 вересня;
на опалювальний сезон – з 1 жовтня по 30 квітня.
Для домогосподарств, які використовують природний газ або електричну енергію для індивідуального опалення, житлова субсидія на опалювальний сезон розраховується з 16 жовтня по 15 квітня включно.

Житлова субсидія не призначається (у тому числі на наступний період), якщо:
1) загальна площа житлового приміщення перевищує 120 кв. метрів для квартири і 200 кв. метрів для індивідуального будинку (крім дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей, а також сімей, в яких не менше року проживають троє і більше дітей, з урахуванням тих, над якими встановлено опіку чи піклування);
2) будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства має у своєму володінні транспортний засіб, що підлягає державній реєстрації і з дати випуску якого минуло менше п’яти років (крім мопеда).

При цьому не враховуються транспортні засоби, одержані безоплатно чи придбані на пільгових умовах через структурні підрозділи з питань соціального захисту населення, у тому числі за рахунок грошової допомоги на придбання автомобіля.

Наявність (відсутність) у власності або володінні зазначених осіб транспортних засобів зазначається у декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії. Якщо право власності або володіння на транспортний засіб набуто під час отримання житлової субсидії, громадянин, якому призначено житлову субсидію, протягом 30 календарних днів зобов’язаний повідомити про це структурному підрозділу з питань соціального захисту населення незалежно від розміру вартості транспортного засобу;
3) у складі домогосподарства або у складі сім’ї члена домогосподарства є особи, що досягли 18-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії (далі – особи, доходи яких враховуються під час призначення житлової субсидії), і в цьому періоді:
– за інформацією ДФС, Пенсійного фонду України, у них взагалі відсутні доходи, які враховуються під час призначення житлової субсидії;
– або вони отримували середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії;
– та/або вони не сплатили єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі, не меншому ніж мінімальний, сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії.

Термін оформлення
Рішення про призначення (непризначення) субсидії повинно прийматися протягом десяти днів після подання заяви та отримання усіх необхідних відомостей на запит від інших організацій, органів влади та суб’єктів господарювання

Інструкція про порядок заповнення бланку заяви про призначення житлової субсидії

1. Заяву заповнює особа за місцем реєстрації (або особа, яка орендує житло і фактично сплачує вартість одержуваних послуг). Особи, які орендують житло, додають до Заяви договір найму (оренди) житла.
2. У правому верхньому куті має бути зазначено назва місцевого управління соціального захисту населення, до якого подається Заява.
3. У заяві зазначаються відомості про особу: прізвище, ім’я по батькові, зареєстроване місце проживання (для орендарів – фактичне місце проживання) із зазначенням адреси житла: поштовий індекс, населений пункт, вулиця, номер будинку, квартири), контактний номер телефону, реквізити паспорта громадянина України (серія, номер, ким і коли виданий), реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер).
4. У Заяві необхідно підкреслити, на які види послуг призначати субсидію:
• на оплату житлово-комунальних послуг;
• на придбання твердого палива та скрапленого газу (у разі коли житлове приміщення не забезпечується електро, тепло або газопостачанням для опалення).
Якщо домогосподарство користується твердим паливом, скрапленим газом та комунальними послугами, необхідно підкреслити все.
5. У Заяві необхідно вказати відомості про житлово-комунальні послуги, якими користується сім’я, зокрема:
• у графі «Номер особового рахунку» – номер особового рахунку, який міститься у договорі про надання послуг, платіжному документі (квитанції, розрахунковій книжці) на оплату відповідної послуги;
• у графі «Найменування організації, що надає послуги» – назву організації, що міститься у договорі про надання послуг, платіжному документі (квитанції, розрахунковій книжці) на оплату відповідної послуги;
• у графі «Примітки» зазначається наявність або відсутність засобів обліку, а саме: «є лічильник» або «немає лічильника».
6. У Заяві необхідно відмітити чи розглядати питання призначення субсидії комісією, створеною місцевими органами влади, що здійснюється на підставі обстеження умов проживання сім’ї.
Рішення про призначення субсидії комісією приймається у таких випадках:
• на збільшену понад норму площу житла непрацездатним особам;
• у складі сім’ї є особи які зареєстровані але не проживають у житловому приміщенні;
• за фактичним місцем проживання особі, яка орендує житло на підставі договору оренди;
• зареєстровані у житловому приміщенні особи сплачують за житлово-комунальні послуги на розділені особові рахунки;
• сім’я протягом 12 місяців перед зверненням здійснила одноразову покупку або оплатила послуги на суму, яка на час купівлі (оплати) перевищує 50 тис гривень.
7. Відомості, зазначені у Заяві, засвідчуються підписом особи, а також зазначається дата заповнення Заяви.

Інструкція про порядок заповнення бланку декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії

Декларацію заповнює особа за місцем реєстрації (або особа, яка орендує житло і фактично сплачує вартість одержуваних послуг.)

У правому верхньому куті зазначається назва місцевого управління соціального захисту населення до якого подається Декларація.

У розділі І:
У позиції 1 вказуються прізвище, ім’я по-батькові особи, яка звертається.
У позиції 2 необхідно зазначити загальну та опалювальну площу житлового приміщення (кв. метрів), кількість поверхів у будинку, а також підкреслити тип будинку: індивідуальний чи багатоквартирний.
У позиції 3 вказуються відомості про всіх осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні (або фактично проживаючих – для осіб, які орендують житло і вказані у договорі оренди, або для індивідуальних забудовників, будинки яких не прийняті в експлуатацію), яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги із зазначенням прізвища, ім’я по-батькові, дати народження, серії та номера паспорта, ідентифікаційного номера (за наявності) таких осіб. У графі «Примітки» можливо зазначити, що конкретна особа не проживає і їй не нараховується плата за житлово-комунальні послуги.

У розділі ІІ:
Заповнюються відомості про членів сім’ї – осіб зі складу домогосподарства незалежно від реєстрації їхнього місяця проживання – чоловіка, дружини, неповнолітніх дітей.

У розділі III:
Увага! В даному розділі вказуються ЛИШЕ дані про види та суми доходів осіб, які входять до складу домогосподарства, а також членів сім’ї осіб зі складу домогосподарства незалежно від реєстрації їхнього місця проживання (фактичного місця проживання), інформація про які відсутня в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування за III-IV квартали 2017 року (у травні 2018-го).

У розділі IV:
Зазначаються відомості про транспортні засоби, які зареєстровані в установленому порядку і з дати випуску яких минуло менше ніж 5 років (крім мопеда), що перебувають у власності або володінні осіб, які входять до складу домогосподарства, а також членів сім’ї осіб зі складу домогосподарства незалежно від реєстрації їхнього місця проживання (фактичного місця проживання).

У розділі V:
Вказується інформація про осіб, які здійснили одноразову купівлю майна або оплату послуг протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії на суму, яка на час купівлі (оплати) перевищує 50 тисяч гривень із зазначенням виду, вартості, дати здійснення купівлі (оплати) майна або послуг.

Відомості, зазначені у Декларації, засвідчуються підписом особи, а також зазначається дата заповнення Декларації.

УВАГА!!! Згідно зі статтею 165.1.1 Податкового кодексу України, субсидія, незалежно від вигляду в якому вона виплачується, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку. Тому монетизація частини зекономлених субсидій жодним чином НЕ впливає на процес декларування, а отримана від держави сума НЕ повинна зазначатися у Декларації про доходи громадян.

Ґрунтовні роз’яснення з приводу оформлення житлово-комунальних субсидій можна отримати у фахівців урядової гарячої лінії за номером 15-45. Працює безкоштовно та цілодобово зі стаціонарних і мобільних телефонів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Адреси структурних підрозділів з питань соціального захисту населення, на які мають надсилатися заяви і декларації для призначення субсидій

№ з/п Повна назва управління соціального захисту населення Повна адреса управління соціального захисту населення (вулиця, номер будинку, населений пункт, район, область, поштовий індекс) Контактний телефон для довідок з питань субсидій (код міжміського зв’язку, номер телефону) Електронна адреса управління соціального захисту населення
1 Управління соціального захисту населення Баришівської районної державної адміністрації вул. Київський Шлях, 36,

смт Баришівка, Київська область, 07500

(04576)

5-23-05 (04576)

5-25-48

sovbez_bar@ukr.net
2 Управління соціального захисту населення Білоцерківської районної державної адміністрації бульвар 50-річчя Перемоги,3, м. Біла Церква, Київська область, 09100 (04563)

9-09-42

bcrupszn@ukr.net
3 Управління соціального захисту населення Богуславської районної державної адміністрації вул. Шевченка, 40/1,

м. Богуслав, Київська область, 09700

(04561)

5-16-64

boguslav_upszn@ukr.net
4 Управління соціального захисту населення Бориспільської районної державної адміністрації вул. Головатого, 4,

м. Бориспіль, Київська область, 08300

(04595)

5-13-13

rupszn3225@ukr.net
5 Управління соціального захисту населення Бородянської районної державної адміністрації вул. Центральна, 230,

смт Бородянка, Київська область, 07800

(04577)

5-14-91

upsznbor@i.ua
6 Управління соціального захисту населення Броварської районної державної адміністрації вул. Гагаріна, 8А, м. Бровари, Київська область, 07400 (04594)

7-20-62        (04594)

5-45-47

rupszn3227@ukr.net
7 Управління соціального захисту населення Васильківської районної державної адміністрації вул. Соборна, 99, м. Васильків, Київська область, 08600 (04570)

2-49-12

upszn39@ukr.net
8 Управління соціального захисту населення Вишгородської районної державної адміністрації вул. Набережна, 6а,

м. Вишгород, Київська область, 07300

(04596)

5-26-34                 (04596)

5-44-75

vuszn@ukr.net
9 Управління соціального захисту населення Володарської районної державної адміністрації вул. Коцюбинського, 13,

смт Володарка, Київська область, 09300

(04569)

5-17-08

upszn_vold@ukr.net

 

10 Управління соціального захисту населення Згурівської районної державної адміністрації вул. Українська, 19,

смт Згурівка, Київська область,

07600

(04570)

5-15-42

uprazikr@ukrpost.ua
11 Управління соціального захисту населення Іванківської районної державної адміністрації

 

 

вул. Поліська, 1,

смт Іванків, Київська область, 07200

(04591)

5-36-93

uszn@ukr.net
12 Управління соціального захисту населення Кагарлицької районної державної адміністрації вул. Незалежності,1,

м. Кагарлик, Київська область, 09200

(04573)

5-41-02

kagarlykupszn@ukr.net
13 Управління соціального захисту населення Києво-Святошинської районної державної адміністрації вул. Янтарна, 12А, м. Київ, 03170 450-04-87 k-svupszn@ukr.net
14 Управління соціального захисту населення Макарівської районної державної адміністрації пр. Гетьманський, 2,

смт Макарів, Київська область, 08000

(04578)

5-25-86

upszn33@ukr.net
15 Управління соціального захисту населення Миронівської районної державної адміністрації вул. Соборності, 46,

м. Миронівка, Київська область, 08800

(04574)

5-26-38

rupszn_mironovka@ukr.net
16 Управління соціального захисту населення Обухівської районної державної адміністрації вул. Київська, 24, м. Обухів, Київська область, 08700 (04572)

5-03-54

520-97-32

upczn_obuhiv@ukr.net
17 Управління соціального захисту населення Переяслав-Хмельницької районної державної адміністрації вул. Гімназійна, 25,

м. Переяслав-Хмельницький, Київська область, 08400

(04567)

5-28-96

03193703@mail.gov.ua
18 Управління соціального захисту населення Поліської районної державної адміністрації вул. Воздвиженська, 66,

смт Красятичі, Поліський район, Київська область, 07053

(04592)

5-16-23

poliskeypsz@ukr.net
19 Управління соціального захисту населення Рокитнянської районної державної адміністрації вул. Першотравнева, 6,

смт Рокитне, Київська область, 09600

(04562)

5-15-49

upszn3238@meta.ua
20 Управління соціального захисту населення Сквирської районної державної адміністрації пров. Якушкіна, 3, м. Сквира, Київська область, 09000 (04568)

5-34-70

ruszn@ukr.net
21 Управління соціального захисту населення Ставищенської районної державної адміністрації вул. Сергія Цимбала, 40,

смт Ставище, Київська область, 09400

(04564)

5-18-33

upszn_stav@meta.ua
22 Управління соціального захисту населення Таращанської районної державної адміністрації вул. Шевченка, 7,

м. Тараща, Київська область, 09500

(04566)

4-25-30

taraupszn@gmail.com
23 Управління соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації

 

вул. Януша Островського, 5,

м. Тетіїв, Київська область, 09800

(04560)

5-12-06

tetievupszn@ukr.net
24 Управління соціального захисту населення Фастівської районної державної адміністрації вул. Соборна, 16, м. Фастів, Київська область, 08500 (04565)

5-40-41

fastivskerupszn@ukr.net
25 Управління соціального захисту населення Яготинської районної державної адміністрації вул. Пирятинська, 1, м. Яготин,
Київська область, 07700
(04575)

5-61-27

 

03193608@mail.gov.ua

rj3247@ukr.net

26 Управління соціального захисту населення Березанської міської ради вул. Набережна, 4,

м. Березань, Київська область, 07540

(04576)

6-29-03

berezan3253@ukr.net
27 Управління соціального захисту населення Білоцерківської міської ради

 

вул. Я. Мудрого, 2,

м. Біла Церква, Київська область, 09100

(04563)

5-33-25

(04563)

5-85-34

bcuszn@ukr.net
28 Управління соціального захисту населення Бориспільської міської ради

 

вул. Головатого, 4,

м. Бориспіль, Київська область, 08300

(04595)

5-47-04

mypszn@ukr.net
29 Управління соціального захисту населення Броварської міської ради

 

вул. Гагаріна, 18,

м. Бровари, Київська область,

07400

(04594)

4-61-73 (04594)

6-29-37

upsznmbrovary@ukr.net
30 Управління соціального захисту населення Бучанської міської ради вул. Б. Хмельницького, 5/5А, м. Буча, Київська область, 08292 (04597)

4-99-01

upszn_bucha@ukr.net
31 Управління соціального захисту населення Васильківської міської ради вул. Володимирська, 25,

м. Васильків, Київська область, 08600

(04571)

6-29-61

uszn3237@ukr.net
32 Управління соціального захисту населення Ірпінської  міської ради вул. Д. Попова, 26 Б,

м. Ірпінь, Київська область, 08200

(04597)

6-27-85

irpin-mupszn@ukr.net

irpin-pracya@ukr.net

33 Управління соціального захисту населення Обухівської міської ради

 

вул. Каштанова, 13 корп. 1,

м. Обухів, Київська область, 08703

(04572)

6-42-20 (04572)

5-02-46

mupszn_obuhiv@ukr.net
34 Управління соціального захисту населення Переяслав-Хмельницької міської ради вул. Шевченко,20,

м. Переяслав-Хмельницький, Київська область, 08400

(04567)

5-18-70

55677@ukr.net
35 Управління соціального захисту населення Ржищівської міської ради вул. Соборна, 48,

м. Ржищів, Київська область, 09230

(04573)

2-14-40

 

uszn@rzhyschiv-rada.gov.ua
36 Управління соціального захисту населення Славутицької міської ради вул. Центральна площа, 7,

м. Славутич, Київська область, 07100

(04579)

3-01-12

 

upszn@slav.gov.ua
37 Управління соціального захисту населення Фастівської міської ради

 

вул. НебесноїСотні, 8,

м. Фастів, Київська область, 08500

(04565)

5-15-02         (04565)

6-25-00

08500@ukr.net

 

  Методичні рекомендації “Як оформити субсидію”