В одному з дитячих дошкільних закладів Обухівського району стався спалах захворювання на норовірусну інфекцію: одночасно захворіли і потрапили до інфекційного відділення троє дітей із схожими симптомами, що означало початок спалаху небезпечного захворювання. Відділом державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства негайно було відреаговано на екстрене повідомлення та проведено всі необхідні заходи щодо призупинення та недопущення розповсюдження захворювання серед населення району.
Гострі кишкові інфекції(ГКІ) стійко посідають одне з перших місць усіх інфекційних захворювань, характеризуються широкою розповсюдженістю, високою частотою розвитку тяжких форм і ускладнень, що несуть безпосередню загрозу для життя. Серед безліч вірусних інфекцій, які легко «хапають» діти є окрема група вірусів, що викликають гастроентероколіти – запалення шлунково- кишкового тракту. Блювота, біль в животі, діарея- у 90% випадків це не отруєння, а гостра вірусна інфекція (кишковий грип), викликаний норо-, рота-, астро- ,адено- або якимось з ентеровірусів.
Захворювання характеризується сезонними підйомами (осінь, зима, весна) і спалахами незалежно від сезону. Спалахи найчастіше виникають в закритих та напівзакритих установах, таких як дитячі дошкільні та навчальні заклади, гуртожитки, інтернатні заклади, лікарні тощо.
Норовірусна інфекція вражає всі вікові групи. Найбільш небезпечний нововірус для дітей, осіб літнього віку та осіб з ослабленою імунною системою. Основний шлях передачі інфекції вважається фекально-оральний та контактно-побутовий,тобто, через предмети побуту, забруднені руки, при недотриманні особистої гігієни, також харчовий – при вживанні немитих овочів або фруктів, вживання морепродуктів та інших продуктів які пройшли недостатню термічну обробку. Рідше захворювання передається водним шляхом та повітряно-крапельним (якщо збудник розмножується в дихальних шляхах, при кашлі та чханні.)
Не дивлячись на високу контагіозність, стійкість і тривале збереження життєздатності вірусів на предметах у зовнішньому середовищі, заходи профілактики елементарні та доступні всім.
Насамперед – ретельно дотримуватись правил особистої гігієни:
- Мити руки з милом перед приготуванням і вживанням їжі, після відвідування туалету, після повернення з вулиці.
- Слід ретельно мити овочі та фрукти. Дотримуватись технології приготування страв, забезпечуючи достатню їх термічну обробку.
- Вживати гарантовано безпечну воду і напої.
- При купанні в басейнах і водоймах уникати попадання води в рот.
При догляді за хворими проводити вологу обробку всіх поверхонь з якими контактував хворий, як мінімум 1р в день з використанням дезінфікуючих засобів. Посуд яким користувався хворий необхідно прокип’ятити, речі забруднені блювотними масами, необхідно відразу дезінфікувати та попрати.
Забезпечивши достатнє провітрювання та регулярне вологе прибирання приміщень попередимо передачу вірусної інфекції контактним та повітряно-крапельним шляхом.
Дотримуючись цих правил, можна попередити подальше розповсюдження інфекції та повторне зараження людей. Своєчасне звернення хворого за допомогою до медичного закладу попередить ускладнення перебігу хвороби та її розповсюдження.