Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Оголошення про настання адміністративної і матеріальної відповідальності за незаконний збір та торгівлю об’єктами рослинного світу занесеними до Червоної книги України в межах Обухівської міської територіальної громади Обухівського району Київської області

Відповідно до вимог Законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про рослинний світ», «Про Червону книгу України», «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою посилення у 2024 році державного нагляду (контролю) щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу занесених до Червоної книги України в межах наданих повноважень повідомляємо:

Охорона ранньоквітучих об’єктів рослинного світу здійснюється шляхом запровадження заходів природоохоронного режиму для територій, де знаходяться ці види, та забороною їх вирубки, знищення та збирання.

Закон України “Про рослинний світ” передбачає, що рослини, які занесені до Червоної книги, є об’єктом державного захисту і підлягають особливому режиму охорони.

Продаж первоцвітів (як і купівля) несе в собі порушення законів України «Про Червону книгу України» та «Про рослинний світ».

• Торгівля рослинами занесеними до Червоної книги заборонена та карається статтями Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – Кодексу):
– стаття 88-1 Кодексу (порушення порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу) передбачає накладення штрафу від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
– згідно частини 2 цієї ж статті Кодексу ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України – тягнуть за собою накладення штрафу із конфіскацією об’єктів рослинного світу.
– Стаття 90 Кодексу (порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України), а також статті 159 і 160 Кодексу (порушення правил торгівлі на ринках і торгівля з рук у невстановлених місцях) теж передбачають штрафи.

• Згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2012 року № 1030, зі змінами і доповненнями, за кожну зірвану рослину з Червоної книги України передбачена відповідна компенсація за її знищення, (за кожну штуку), наприклад: черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн., шафрани (крокуси), підсніжники від 49 до 62 грн. у залежності від виду, сон трава – від 37 до 62 грн. у залежності від виду.

Таким чином, з метою недопущення порушення вимог природоохоронного законодавства в частині незаконного збору і заготівлі, торгівлі рідкісними та зникаючими ранньоквітучими рослинами і первоцвітами, закликаємо усіх громадян бути свідомими, берегти природу і не знищувати ранньоквітучі об’єкти рослинного світу.

Рішення №108 від 05 березня 2024 року Про посилення заходів щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу на території Обухівської міської територіальної громади Обухівського району Київської області

Коментарі