Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Генератори: як ними користуватися, щоб не сталося біди

З початком відключення електропостачання в Україні стали популярними різноманітні бензинові та дизельні генератори. Весь час рятувальники Обухівського РУ ГУ ДСНС України у Київській області наголошують, що їх у жодному разі не можна ставити у закритих приміщеннях. Інакше можна отруїтися чадним газом.

Генератори не можна розміщувати всередині приміщень чи на балконах квартир. Вони мають працювати виключно на відкритому повітрі. Їх відстань до будівель має становити не менш як шість метрів, а до пального чи мастила – мінімум десять метрів.

Генератор повинен бути сухим і захищеним від дощу чи затоплення. Дотик до мокрого генератора або пристроїв, підключених до нього, може спричинити ураження електричним струмом. Тому його потрібно тримати на дворі під навісом, який захистить його від опадів. Також для цього додатково можна придбати спеціальний контейнер. У такому разі до генератора має бути забезпечений доступ чистого прохолодного повітря, а в контейнері слід передбачити систему виведення вихлопних газів.

Заборонено заправляти увімкнений генератор. Також перед цим йому потрібно дати час охолонути. Також слід робити перерви у його роботі. Їх періодичність має бути вказана в інструкції.

Як правильно зберігати паливо для генераторів

Найперше потрібно обрати правильну тару для пального. Для зберігання бензину в холодну пору року потрібні полімерні (пластикові) каністри. Вони повинні добре тримати форму й не деформуватися під час натискання, а також мати відповідне маркування (напис «PETROL» чи «GASOLINE»). Найкраще, коли у маркуванні є абревіатура HDPE, що позначає поліетилен високої щільності та не накопичує статичний заряд.

Натомість для зберігання бензину в теплу пору року підійдуть як полімерні, так і металеві каністри. Щодо дизелю, то і в теплу, і у холодну пори року його можна тримати в обох видах каністр.

Також слід пильнувати за терміном придатності пального. Так, для заводського бензину (вміст етанолу – до 5%) він становить до одного року. Натомість бензин з міні-НПЗ є малопридатним для тривалого зберігання, але за крайньої потреби його можна тримати не довше одного місяця. Бензин з великим вмістом етанолу (понад 30%) взагалі не придатний для тривалого зберігання.

Протермінованим пальним ніколи заправляйте автомобіль або генератор. Це може пошкодити їхні двигуни. Таке пальне необхідно здати у центр з утилізації небезпечних відходів або використовувати для технічних цілей. І звісно – пальне ні в якому разі не можна зберігати під прямим сонячним промінням. Найкраще його тримати у темному місці за температури у 15-20 градусів вище нуля.

Провідний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Обухівського РУ
ГУ ДСНС України у Київській області капітан служби цивільного захисту Владислав СЕКРЕТ

Коментарі