Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Тренінги «Єдина Громада». Програма «Єднання заради дії»

Нові реалії та невизначеність можуть призводити до конфлікту та непорозумінь. Натомість єднання та соціальна згуртованість відкривають “двері” до нових можливостей, демократії та змін.

Програма “Єднання заради дії” провела триденний тренінг “Єдина громада” 26-28 жовтня в м. Обухів.

Тренінг направлений на об’єднання місцевих мешканців та ВПО, їх згуртування та подальше вирішення проблем на місцевому рівні.

“Я познайомилася з новими людьми з нашого міста, отримала масу задоволення. Дякую за цей проєкт, який насправді об’єднує всі куточки країни. Це надзвичайно важливо в наш час. Я поновила знання, також ті, які мала. Зрозуміла, що потрібна щоденна практика, яка потім стає звичкою і покращує життя. І відчула, що дуже важливо мати коло однодумців і, крім того, завжди розуміти потреби свої, і своєї групи. Мені дуже сподобалось робити щось разом.
Також я зрозуміла, що є сьогодні, є тут і зараз. І хоч мене «висмикнули» з мого дому, я переживаю за громаду, яка залишилась, але є потреба, щоб громада, в якій я проживаю, процвітала. І тому я реалізовуюсь тут. Хочу, можу і буду це робити.”

Впродовж трьох днів учасники та учасниці, за допомогою ситуативних вправ та в дружній атмосфері, навчалися працювати в команді, висловлювати свої думки, чути співрозмовника, використовувати свої знання та напрацювати практичний план дій для подальшого розвитку своєї громади.

“Цей тренінг націлений на комунікацію між собою, в якій має бути почутий кожний. І не обов’язково в конфліктній ситуації вивертати душу – просто назви свою емоцію, скажи, що ти відчуваєш. Це прості речі. І я зробила висновок, що недостатньо таких заходів в нашій громаді. Їх має бути більше і більше, і за різними напрямками.
Також дуже дякую за небайдужість в цій групі. Нам є куди зростати в розумінні одне одного. Якщо на рівні нашої громади – це маленьке коло показало, які потреби ще є в громаді не вирішені, яким чином ми можемо їх вирішувати, навчитись, куди можна зростати і приносити користь громаді. Я дуже хочу, щоб те, що навчились тут ми за три дні – навчились наші діти. Тоді буде менше негараздів, буде легше жити.”

Також дізналися, які бувають емоції та причини їх виникнення. Крім того, багато говорили про сприйняття одне одного та можливості і ресурси, які допомагають налагоджувати ефективну комунікацію.

Окрему увагу на тренінгах було присвячено темі медіаграмотності. На реальних прикладах учасники та учасниці розбирали види маніпуляцій, фактів та суджень, а також способів ідентифікації можливих інформаційних впливів та дезінформації. За допомогою розроблених практичних вправ, вони мали змогу навчитися “розуміти медіапростір”, аналізувати інформацію та опанувати навички критичного мислення, які як ніколи важливі для українського суспільства сьогодні.

Після отриманих навичок учасники та учасниці перейшли до пошуку шляхів формування спільного бачення майбутнього в своїх громадах. Працюючи в командах, вони аналізували потреби у своїх громадах, шукали рішення та ідеї, як їх спільна робота та зусилля можуть змінити або покращити їхні громади.

Тренінг “Єдина Громада ” довів свою результативність: учасники змогли створити свої ініціативні групи, знайти нових знайомих, прокачати свої навички неконфліктного спілкування, планування та медіаграмотності.

За результатами тренінгів учасники та учасниці можуть взяти участь у додатковому воркшопі з розробки ініціатив для розвитку своїх громад.

Про програму «Єднання заради дії» – це програма, яка має на меті допомогти внутрішньо переміщеним особам в Україні навчитися цінних навичкок вирішення конфліктів та адвокації задля зменшення вразливості  та підвищення згуртованості громад. Програма працює з наступними віковими категоріями з-поміж ВПО – це діти від 6 до 18 років та дорослі від 30 років.

Більше можливостей від програми на сторінках у соціальних мережах Facebook та Instagram (@yednanniazaradydii).

Цей анонс став можливим в межах програми «Єднання заради дії», що втілюється Радою наукових досліджень та обмінів (IREX в Україні) разом з українським благодійним фондом «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» та за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю IREX і не обов’язково відображає погляди Державного департаменту США.

Коментарі