Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду

Шановні колеги, шановні українці!

Розпочинаємо чергове засідання Уряду України.

Сьогодні важлива дата для кожного з нас. День пам’яті захисників і захисниць, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Згадаємо їхні імена, їхній подвиг, їхню хоробрість. Схиляємося перед їхнім героїзмом і зробимо все, щоб самопожертва наших воїнів ніколи не була забута. Наш спільний обов’язок – побудувати Україну, гідну пам’яті Героїв.

Вшануємо їх пам’ять хвилиною мовчання…

Робимо все, аби Україна перемагала й Україна змінювалася. Робимо це вже зараз.

Виконуємо взяті на себе соціальні зобов’язання. У серпні держава виплатила пенсій майже на 58 млрд грн. Фінансуємо житлові субсидії, запускаємо проект з їх оформлення «в один клік» через Дію і портал Пенсійного фонду.

Продовжуємо відбудову. За програмою єВідновлення погодили виплату майже 838 млн грн за пошкоджене житло, почали прийом заявок від українців, чиї оселі цілком зруйновані.

У межах програми пільгового іпотечного кредитування єОселя вже понад 2,6 тис. українських родин отримали кредити на житло. Це переважно військовослужбовці, педагоги, медики.

Робимо ставку на малий і середній бізнес як локомотив відбудови та розвитку. У межах програми єРобота вже видано мікрогрантів на 1,7 млрд грн на власну справу та 2,6 млрд грн грантів на розвиток переробних підприємств.

Доступні кредити за програмою «5-7-9» дають бізнесу обігові кошти, дозволяють інвестувати та розвиватися. Від початку повномасштабної війни 137 млрд грн виплатили для майже 36 тисяч бізнесів по всій країні.

Безпрецедентне фінансування Уряд виділив на швидке відновлення. Це понад 43 млрд грн з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

Це кошти на терміновий ремонт енергетичних об’єктів до початку опалювального сезону, на підтримку громад, які постраждали від російських терактів, на будівництво водогонів на Дніпропетровщині, на школи, лікарні, укриття і багато інших об’єктів, які потребують відновлення.

Уряд проводить чітку політику солідарності з громадами та регіонами. Цього року в регіони спрямовано вже понад 118 млрд грн державних дотацій та субвенцій на відбудову, на освіту, на соціальну підтримку. Ми даємо ресурс і вимагаємо його ефективного використання.

Сьогодні ухвалюємо важливу постанову про перерозподіл субвенції в 1,7 млрд грн на реалізацію проектів відновлення в регіонах. Це кошти Європейського інвестиційного банку, які ми спрямовуємо на підконтрольні Україні території в бюджети міських, сільських і селищних громад.

Також хочу подякувати усім партнерам, які допомагають нам фінансово. Завдяки цій солідарності ми можемо фінансувати всі витрати, про які я казав.

Цього року вже отримали близько 30 млрд доларів. Лідери підтримки: Європейський Союз, Сполучені Штати, Світовий банк та МВФ. Але для України цінний будь-який внесок у нашу стійкість та в нашу перемогу. І ми вдячні всім нашим партнерам, які допомагають, підтримують нас фінансово.

Єднаємо зусилля всього цивілізованого світу проти російського тероризму. Наближаємо перемогу та мир для України та Європи.

Дякую за увагу.

Слава Україні!

Коментарі