Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Навіщо сортувати сміття

Невідсортоване сміття гниє на сміттєзвалищах, забруднює землю та океани, руйнує екосистеми. Сортування допоможе перетворити його на ресурс: робити з нього речі чи енергію, та зменшити кількість сміттєзвалищ.

Органічні відходи можна компостувати та перетворювати на добрива чи біогаз. Вторсировину можна переробляти на нові речі.
Висококалорійну фракцію (частина пакування, яку не можна переробити, бо вона, наприклад, брудна) можна спалювати для отримання енергії.

Дійсно, навіщо сортувати сміття, який все одно викидають? Так, викидають, але не весь. Дуже багато видів йдуть на переробку. Це призводить до цілого ряду стратегічних переваг:

1. Скорочується зростання звалищ. При правильному роздільному зборі 90% відходів йдуть не на звалище, а в переробку.
2. Економія ресурсів, що йдуть на виробництво нових товарів з первинної сировини..
3. Мінімізуються промислові відходи – при виробництві нових продуктів з вторсировини їх утворюється набагато менше – всього 5-20% від обсягу, створюваного при обробці первинної сировини. Це розливи нафти, шлак і т.п. Вони також надзвичайно шкідливі для природи і здоров’я людини.
4. Мінімізує шкоду для природи і здоров’я. Якщо розділяти сміття правильно, навіть кількість вже існуючих звалищ можна зменшити. Це дозволити скоротити природні викиди і відновити природну систему. А також відмовитися від спалювання і піролізу.
5. Економія на муніципальному рівні. На створення полігонів, вивезення відходів, спалювання та захоронення також витрачаються чималі кошти.
6. Для економіки країни роздільна утилізація сміття з його подальшою переробкою також дасть ряд плюсів: підтримка малого бізнесу і вітчизняного виробника, створення сотень робочих місць, податки від нових підприємств, що з’являються в результаті переробки добрива, тепло і електроенергія.

Відеоролик Як почати сортувати і переробляти сміття

Чому потрібно скорочувати кількість сміття?

Величезна кількість сміття, що утворюється загальними зусиллями людства, перетворилося на планетарне лихо. Тим часом, щоб на Землі стало чистіше, звичайним її мешканцям достатньо просто не використовувати зайвого. Отже, кожен із нас може зменшити свій “внесок” в екологічну катастрофу.

8 простих способів скоротити кількість побутових відходів

1. Відмовтеся від пакетів. (можна носити із собою зручну багаторазову сумку для покупок або авоську й складати продукти туди.)
2. Купуйте фільтр для води. Зменшити свій внесок у забруднення планети можна за допомогою фільтра для води.
3. Продукти на вагу Намагайтеся купувати на вагу. Наприклад, крупи, чай, молочні продукти, зелень на найближчому ринку можна придбати без промислової упаковки.
4. Велика упаковка. Якщо у вас є можливість купити що-небудь у великій тарі, то зробіть це.
5. Органічні відходи для дачі. Якщо ви живете в сільській місцевості або міському приватному будинку чи переїхали влітку на дачу то переробляйте все на компост.
6. Вторсировина – окремо. Папір, скло і пластик збирайте окремо. Й зрідка вивозьте його на машині до місця утилізації вторсировини.
7. Паперові рушники. Як відомо, для виробництва паперу використовується деревина. Є прекрасні тканинні аналоги, які після використання можна просто випрати.
8. Зменшити споживання. Пам’ятайте, старі речі нікуди не діваються, а лежать мертвим вантажем на звалищах. Кожен раз, розмірковуючи, купувати чи ні, дайте собі відповідь на питання: чи можете ви обійтися без цієї речі. Якщо так – не беріть. І викидати буде нічого.

Як правильно відсортувати сміття

Якщо мова йде про вторинну сировину, то тут існує 2 головних принципи сортування:
1. Ємності для сміття повинні бути сухими і чистими.
2. Всю тару слід дуже щільно стискати.

Правила сортування
Ролик-Правила сортування упаковки

Перш за все, зберігайте органічні відходи і вторсировину в різних контейнерах.
• Збирайте та сортуйте лише чисту сировину. Для цього обов’язково промивайте тару від залишків їжі та жиру, видаляйте етикетку, кришку.
• Ущільнюйте сміття, щоб воно займало менше місця. Сплющуйте тетрапак, металеві банки, скручуйте пляшки з пластика — так вони займуть менше місця;
• Збирайте окремо пластикові кришки.

Вторсировина за категоріями

Перш ніж приступати до сортування варто підготувати контейнери, у які будете класти той чи інший вид сміття. Їх має бути хоча б 5: для паперу, метала, скла, пластика та органіки. «Просунуті» користувачі розділяють пластик та поліетилен, макулатуру та Tetra Pak. Ще існує категорія «небезпечне сміття», яке ми розглянемо наприкінці інструкції.

Папір

Що входить до категорії: газети, каталоги, журнали, рекламні проспекти, зошити, чистий та використаний папір для нотаток та малювання, конверти, книжки без твердої обкладинки, картонні ящики та коробки, паперові пакети та паперову тару.

Підготовка: скласти у плаский вигляд, сформувати окремим пакунком.

Не можна класти: чеки, серветки, використаний паперовий посуд, пачки від цигарок, пергамент, вологий чи забруднений папір і картон, фольгу та копіювальний папір, картонну тару для напоїв, плівку, фотографії, використані шпалери.

Метал

Що входить до категорії: залізні кришки, алюмінієві та консервні бляшанки, будь-які металеві предмети.

Підготовка: очистити від залишків їжі (промити), максимально спресувати і скласти в окремий пакунок.

Не можна класти: вимащену у їжі або не до кінця спустошену тару.

Скло

Що входить до категорії: пляшки та банки від напоїв, косметики та ліків, бите скло (його треба скласти окремо в прозору скляну банку з кришкою)

Підготовка: промити від залишків продукту водою, злити воду, покласти в окремий пакунок

Не можна класти: порцеляна, жаростійке та ударостійке скло, лампочки, віконне та листове скло.

Пластик

Що входить до категорії: упаковки продуктів харчування, косметики, техніки та побутової хімії тощо. Пластик має 7 основних видів, з яких переробляти можна 1,2,4,5,6

Підготовка: розібратися, з якого саме виду пластику виготовлена річ. Для цього необхідно знайти на ній маркування (трикутник з цифрою (від 1 до 7) всередині і літерами внизу. Зустрічаються випадки, коли є лише літери.

Промивати упаковки від соків, молочної продукції, після чого скласти їх так, щоб вони стали пласкими.

Окремо збирати пластикові кришки.

Не можна класти: одноразові контейнери з магазинів і посуд; пінопластові підставки; обгортки цукерок; непрозорі ПЕТ-пляшки; пляшки з-під олії; пінопласт і пінополістирол (м’які пластикові контейнери і підкладки для упаковки продуктів); зубні щітки і трубочки для пиття; пакети з-під заморожених продуктів; пластикову упаковку з-під шоколаду, макаронів і круп; поліетиленові та целофанові пакети. Упаковки, де немає маркування (коду переробки) або стоїть № 3 чи 7. У такому випадку викидайте упаковку в загальне сміття.

Органічні відходи

Що входить до категорії: м’ясні та рибні відходи, овочі і фрукти, лушпиння, хліб, напівфабрикати, кондитерські вироби та інші харчові відходи, кімнатні рослини, деревина, квіти.

Підготовка: збирати в окремий пакунок. Якщо ви живете в квартирі, то викидайте органіку в спеціальний бак чи бак із загальним сміття. Якщо ж у вас є присадибна ділянка, то цей вид відходів бажано компостувати

Не можна класти: олію, молоко, соуси та інші рідкі харчові продукти, будь-які рідини, великі кістки, плівку, метал, скло, попіл, недопалки, вкритий воском або плівкою папір, а також інші біологічні відходи, що не розкладаються.

Небезпечні відходи

Що входить до категорії: ртутні термометри, батарейки, люмінесцентні лампи, невикористані ліки, фарби, залишки масел та масляні фільтри, рештки клею та розчинників; хімікати та пестициди, ABS (будь-яка стара побутова техніка, праски, навушники, телефони, ноутбуки)

Підготовка: зібрати у пакунок та віддати у пункт збору особливо небезпечних відходів

Не можна класти: пошкоджені чи розбиті ртутні термометри, які потрібно тримати окремо, у щільно закритій скляній банці з водою.

Залишкові відходи

Усе, що залишилося від вашого сміття, після роздільного збору – це залишкові відходи, які відправляються на полігон.

Зазвичай це засоби гігієни, упаковки та продукти без маркування, наприклад, одноразові бритви та зубні щітки, обгортки від цукерок з фольгою, вологі серветки, скотч, чеки та зламані речі.

Важливо розуміти, що такі нескладні речі суттєво зменшать обсяги сміття і вбережуть від небезпеки.

Поради сортування відходів вдома та зменшення його кількості

1. Вдома необхідно розділяти сміття на два відра: для органічних відходів (їжі та іншого) і відходів, які можна буде переробити у подальшому.

2. Вміст відра з відходами, які переробляються, потрібно викидати тільки у спеціальні баки: для скла, паперу, пластику та металу.

Якомога більше сміття варто сортувати і здавати у пункти прийому вторинної сировини: макулатуру, ПЕТ-пляшки, поліетилен, пластмаса, алюмінієві банки, склобій.

3. Купуйте якомога менше зайвих товарів, наприклад, поліетиленових пакетів.

4. Дотримуйтесь «принципу трьох R»: Reduce (зменшуй споживання), Reuse (використовуй повторно), Recycle (переробляй).

Відеоролики Для показу у школах та садках

БЕЗПЕЧНА УТИЛІЗАЦІЯ НЕБЕЗПЕЧНИХ ВІДХОДІВ У СКЛАДІ ПОБУТОВИХ

Шановні мешканці нагадуємо, що у місті Обухові з 2017 року збір небезпечних відходів в складі побутових проводиться в спеціалізовані контейнери ТОВ «ТАРКОМ ЕКОСЕРВІС».

Контейнери для збору небезпечних відходів, а саме: використаних батарейок, люмінесцентних ламп розташовані за місцезнаходженням:

  • м. Обухів, вул. Київська, 21;
  • вул. Миру, 9а (супермаркет «Казка»);
  • мкрн. Яблуневий, 20 (котельня);
  • вул. Київська, 174.

Коментарі