Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

БЕРЕЖІМО СВОЄ ЗДОРОВ’Я!

До Тижня громадського здоров’я, який в Україні проходитиме 22-26 травня 2023 року.

КОРИСНО ЗНАТИ!

Артеріальна гіпертензія (або гіпертонія) – це підвищення артеріального тиску, стан, наслідки якого є найчастішою причиною передчасної смерті.

•У всьому світі 1,28 мільярда дорослих людей у віці 30–79 років мають гіпертонію. •Приблизно 46% дорослих з гіпертонією не знають, що у них є це захворювання. •Менше половини дорослих (42%) з гіпертонією діагностуються та лікуються. •Приблизно у 1 з 5 дорослих (21%) з гіпертонією цей стан знаходиться під контролем. •Гіпертонія є основною причиною передчасної смерті в усьому світі.

Поділяють артеріальний тиск на чотири загальні категорії:
– Нормальний артеріальний тиск (артеріальний тиск 120/80 мм рт.ст. або нижче);
– Підвищений артеріальний тиск (верхнє число коливається від 120 до 129 мм рт.ст., а нижнє число нижче 80 мм рт.ст.);
– Гіпертонічна хвороба 1 стадії (верхнє число коливається від 130 до 139 мм рт.ст., а нижнє число – від 80 до 89 мм рт.ст.);
– Гіпертонічна хвороба 2 стадії (верхнє число становить 140 мм рт.ст. або вище, а нижнє число — 90 мм рт.ст. або вище).

Артеріальний тиск вище 180/120 мм рт.ст. вважається гіпертонічним кризом, людина потребує екстреної медичної допомоги. Без лікування високий кров’яний тиск може призвести до інфаркту, інсульту, порушення функції нирок, крововиливів в сітківку ока, порушення зору. Хороша новина полягає в тому, що в більшості випадків можна самостійно контролювати свій артеріальний тиск, щоб знизити ризик серйозних проблем зі здоров’ям.

Фактори ризику високого кров’яного тиску включають:
– вік (чим старша людина, тим вище ризик);
– генетична схильність;
– надмірна вага або ожиріння;
– відсутність фізичної активності;
– вживання їжі з високим вмістом солі;
– супутні захворювання, такі як діабет або захворювання нирок;
– вживання великої кількості алкоголю.

Високий кров’яний тиск зазвичай не має попереджувальних ознак або симптомів, і багато людей не знають, що він у них є. Дуже високий кров’яний тиск може викликати головний біль, розмитість зору, біль у грудях, задишку, носові кровотечі та інші симптоми. Однак ці симптоми не є специфічними, зазвичай вони не виникають, доки кров’яний тиск не досягне серйозної або загрозливої для життя стадії.

Єдиний спосіб виявлення артеріальної гіпертензії – це проведення виміру артеріального тиску, який відбувається швидко і безболісно. Незважаючи на те, що можна вимірювати свій артеріальний тиск за допомогою автоматизованих пристроїв самостійно, відвідування лікаря є важливим для оцінки ризику та пов’язаних із цим станів.

Сучасні методи діагностики і лікування дозволяють успішно контролювати стан пацієнтів з артеріальною гіпертензією і знижують ризик розвитку різних важких ускладнень.

До факторів ризику, на які можна вплинути, належить зміна способу життя:
• дотримання здорової дієти з низьким вмістом солі (не більше 5 грамів на день);
• схуднення, якщо є надмірна вага або ожиріння;
• фізична активність;
• відмова від тютюну.

Окрім позитивних змін у способі життя, людям з артеріальною гіпертензією потрібно регулярно слідкувати за рівнем артеріального тиску та приймати ліки для його контролю.

Турбуйтесь про своє здоров’я та будьте здорові!

Коментарі