Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Класифікація автоматичних систем пожежогасіння

Пожежна безпека об’єкта складається з низки дуже важливих елементів, одним з яких є автоматичні системи пожежогасіння. Якщо загоряння сталося, то швидкість і якість пожежогасіння є найважливішими показниками.

Але в кожному конкретному випадку і для кожного окремо взятого об’єкта слід підібрати оптимальну автоматичну систему пожежогасіння.

Першою класифікаційною ознакою є, безумовно, вогнегасна речовина. І тут є з чого обирати, так як системи пожежогасіння бувають: водні, пінні, газові, порошкові і аерозольні.

Відмінності кожного виду систем пожежогасіння – очевидні, але додамо лише те, що в приміщеннях, де працюють люди, оптимальним вибором все ж є водні системи пожежогасіння.

Тому що вода не є небезпечною для організму людини і не завдає йому великої шкоди.

Другою класифікаційною ознакою можна назвати конструкторське виконання, виділяють такі види автоматичних систем пожежогасіння: спринклерні, дренчерні, модульні і агрегатні. Зупинимося детальніше на двох перших видах, адже саме в них в якості речовини вогнегасіння використовується вода.

Спринклерині системи побудовані на використанні спринклерів, іншими словами – зрошувачів, які наповнені водою. При цьому важливо відзначити, що кожен такий спринклер «закритий» на тепловий замок і тільки при досягненні певної температури зрошувач відкривається.

Дренчерні системи не мають теплових замків, але спрацьовують по сигналу, при цьому їх важлива перевага полягає в тому, що можуть спрацювати відразу всі зрошувачі.

Зауважимо також, що системи пожежогасіння за способом гасіння діляться на ті, що орієнтовані на обсяг, на площу або ж можуть бути локальними. А за способом запуску установки можуть бути системи з ручним пуском, з автоматичним пуском або ж з комбінованим способом запуску.

Провідний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям
Обухівського РУ ГУ ДСНС України у Київській області
старший лейтенант служби цивільного захисту Владислав СЕКРЕТ

Коментарі