Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Рекомендації у разі надзвичайної ситуації або війни

Будь-яка криза змінює наше повсякденне життя. Коли стається надзвичайна ситуація, прості речі, до яких ми звикли, швидко можуть стати недоступними. З 2014 року Україна веде боротьбу за свої території. Спочатку наші оборонні можливості були обмеженими, ми не були готові до нападу країни, яка довгий час заявляла про партнерство та декларувала дружні відносини. За ці роки ми позбулись багатьох ілюзій і змінили погляд на деякі фундаментальні речі. Російська агресія не обмежується фізичною присутністю окупаційних військ. Ворог здійснює атаки в інформаційному просторі, намагаючись послабити нашу здатність чинити опір. Саме в цьому і полягає «гібридність» війни, яку веде проти нас Росія, адже у протистоянні задіяні всі сфери соціально-політичного життя.

Коли безпека суспільства під загрозою, готовність до взаємної допомогти стає вирішальною. Варто пам’ятати, що гарна підготовка – запорука кращої допомоги близьким і тим, хто особливо її потребує. Чітке розуміння алгоритму дій допоможе ефективніше впоратися з кризою та зменшити негативні наслідки для суспільства загалом.

У разі виникнення реальної загрози життю та здоров’ю людей внаслідок надзвичайних ситуацій військового характеру проводиться оповіщення населення сигналами оповіщення цивільного захисту, із залученням технічних засобів територіальної системи централізованого оповіщення та каналів телерадіомовлення, також оповіщення здійснюється   через системи зв’язку підприємств, установ, організацій. Застосовується оповіщення  через гучномовні пристрої патрульних автомобілів поліції,  автомобілів ДСН, газової служби, карет швидкої допомоги. Також через обхід  будинків та квартир співробітниками ЖЕО та МВС. Під час оповіщення термінової  інформації, що доводиться до населення, передує уривчасте звучання електричних сирен, наявних на відповідній території.

Вислухавши повідомлення, кожний повинен діяти без паніки та метушні у відповідності з отриманими вказівками та рекомендаціями, переконатися, що повідомлення почули або побачили люди, які мешкають чи працюють поруч, особливо якщо це літні люди або люди із вадами зору та слуху, надати їм необхідну допомогу. При отриманні  інформації щодо виникнення надзвичайної ситуацій військового характеру необхідно разом зі своєю сім’єю покинути небезпечну зону. Необхідно взяти із собою всі документи, коштовні речі і цінні папери.  Необхідно підготувати “екстрену валізку” з речами, які можуть знадобитись при знаходженні у зоні НС або при евакуації у безпечні райони.

З моменту подачі сигналу для вжиття заходів захисту може бути всього лише кілька хвилин. Ці хвилини надзвичайно дорогоцінні і їх треба використовувати з максимальною ефективністю. У разі застосування тяжкої зброї усім громадянам рекомендується:

  • у випадку оголошення евакуації діяти згідно з рекомендаціями місцевих органів влади, які будуть надані при оповіщенні населення;
  • ні в якому разі не можна після сигналу про застосування тяжкої зброї залишатися в будинках, особливо на верхніх поверхах, адже внаслідок вибуху вони будуть руйнуватися від впливу ударної хвилі;
  • швидко одягнутися та одягти дітей, перевірити наявність пришитих з внутрішньої сторони одягу у дітей дошкільного віку нашивок, на яких зазначено: прізвище, ім’я, по-батькові, адреса, вік, номер домашнього телефону;
  • взяти індивідуальні засоби захисту, завчасно підготовлений запас продуктів і води, особисті документи, кишеньковий ліхтар та найкоротшим шляхом прямувати до найближчої захисної споруди.
  • у разі відсутності в радіусі 500 м від будинку захисної споруди використовувати для укриття пристосовані підвальні приміщення під будинком.
  • у випадку, коли обстріл застав Вас на робочому місці, слід діяти згідно інструкції, яка в обов’язковому порядку розробляється на кожному підприємстві, в установі, організації. Деякі підприємства мають захисні споруди, які можуть використовуватись як бомбосховища;
  • у разі, коли Ви потрапили під удар, знаходячись поза межами будівель, слід лягти на землю по можливості у найбільш заглиблені місця (канави, ритвини тощо), прикрити голову якимись речами або, на крайній випадок, руками і дочекатись закінчення вибухів.

 

Згідно з діючими нормативними документами у галузі цивільного захисту, будівництво сховищ для захисту всього населення не передбачено. Захисні споруди будуються лише для тієї частини міського населення, яка продовжує виробничу діяльність у містах у воєнний час. Усе інше населення міст підлягає евакуації із зон можливих бойових дій  в небезпечні райони.

На даний час виконавчим комітетом Обухівської міської ради та управляючими компаніями проводиться підготовка підвальних приміщень, які можливо буде використовувати як найпростіші тимчасові укриття при обстрілах. Інформація про розташування  підготовлених підвальних приміщень (найпростіші тимчасові укриття) буде надана додатково в найкоротший термін.

Виконавчий комітет Обухівської міської ради

Коментарі