Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Пожежна безпека в автомобілі

Велика частина власників, які витратили серйозні суми на придбання свого автомобіля, мало замислюються про пожежну безпеку транспортного засобу, в той час як загоряння не є рідкісним явищем.

Основними причинами виникнення вогнищ полум’я в легкових і вантажних автомобілях є:

• технічні проблеми з основним або допоміжним електроустаткуванням і проводкою. До виникнення аварійних ситуацій може призвести коротке замикання, тривалий перевищення нормативних показників напруги через помилки в роботі джерел живлення, короткострокова перевантаження мережі, що виникла через використання обладнання з великим енергоспоживанням;
• помилки при монтажі електрообладнання. Вони можуть бути викликані нештатних використанням запобіжних систем автомобіля, невірно підібраними ізоляційними матеріалами або перетином провідників, порушеннями, допущеними при монтажі;
• дорожньо-транспортна пригода;
• умисний підпал.

Якщо ви виявили вогнище загоряння або задимлення в своєму автомобілі – негайно зупиніться, заглушите двигун і поставте машину на ручне гальмо. Роз’єднувач електричну мережу автомобіля, вийнявши ключ із замка запалювання. Визначте ваше поточне місце розташування і викличте фахівців Державної служби з надзвичайних ситуацій. Всіма силами спробуйте не допустити витоку бензину або дизельного палива з бензобака – поширення паливно-мастильних речовин може стати причиною великої пожежі.

Головним засобом пожежогасіння для автомобіля є вогнегасник – згідно Правил пожежної безпеки України ними повинні бути обладнані всі автомобілі в не залежності від марки і функціонального призначення. Через те, що транспортні засоби мають внутрішні електромережі та використовують паливно-мастильні матеріали, застосування водних та пінних вогнегасників неприпустимо. Автомобільні вогнегасники повинні містити в якості гасячого речовини порошок або склади з газу.

Порошкові моделі використовують викидається під тиском порошок для припинення доступу кисню до вогнища спалаху і зниження температури. Витіснення туша суміші з балона відбувається за рахунок газу, що закачується під тиском або виробляється в результаті хімічної реакції. Недоліком таких моделей є забруднення салону автомобіля – матеріал обробки буде забруднений порошком, який важко відмити або вичистити.

Газові вогнегасники більш зручні – вони використовують вуглекислоту або спеціальні хладонові з’єднання в якості гасячого кошти. Газ заміщає кисень і призводить до загасання процесу горіння. Газові вогнегасники також мають свої недоліки – вуглекислота в замкнутому просторі автомобільного салону може бути небезпечна для людини, а необережний дотик може викликати обмороження шкірного покриву. Вуглекислий газ, перебуваючи в зрідженому стані під тиском, вириваючись з сопла, різко збільшує свій обсяг ефективно знижуючи температуру не тільки вогнища загоряння, але і навколишнє.

Вага автомобільного вогнегасника повинен становити не менше двох кілограм, а об’єм не менше двох літрів, так як менша кількість гасячого речовини може бути недостатнім для ефективного придушення пожежі. Вогнегасник повинен мати на корпусі спеціальне маркування із зазначенням типу, маси, технічних умов застосування та іншої необхідної інформації.

Провідний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям
Обухівського РУ ГУ ДСНС України у Київській області
старший лейтенант служби цивільного захисту Владислав СЕКРЕТ

Коментарі