Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Набрав чинності Закон № 1605-IX від 01.07.2021 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо усунення суперечностей та уточнення визначення лізингової, орендної операції

ГУ ДПС у Київській області повідомляє, що набрав чинності новий Закон про фінансовий лізинг вже з врахуванням його положень 25.07.2021 року набрав чинності Закон України від 01.07.2021 №1605-IX року про внесення змін до Податкового кодексу України (далі – ПКУ) щодо усунення суперечностей та уточнення визначення лізингової, орендної операції (далі — Закон №1605).

Лізингодавцем може бути виключно юридична особа.

До внесених змін згідно пп.14.1.97 ст.14 ПКУ зазначалося те, що лізингова (орендна) операція – господарська операція (крім операцій з фрахтування (чартеру) морських суден та інших транспортних засобів) фізичної чи юридичної особи (орендодавця), що передбачає надання основних засобів у користування іншим фізичним чи юридичним особам (орендарям) за плату та на визначений строк. Але зараз відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону про фін лізинг лізингодавець – це юридична особа, яка набула у встановленому законом порядку право надавати послуги з фінансового лізингу і на підставі договору фінансового лізингу передає лізинг одержувачу у володіння та користування об’єкт фінансового лізингу.

Таким чином, наразі згідно зі Законом №1605 під фінансовим лізингом розуміють господарську операцію юридичної особи (лізингодавця), за якою лізингодавець передає лізинг одержувачу майно, яке є основним засобом і придбане або виготовлене лізингодавцем, а також усі ризики та винагороди, пов’язані з правом володіння та користування об’єктом фінансового лізингу.

Оперативний лізинг (оренда) – це операція юридичної чи фізичної особи (лізингодавця/орендодавця), за якою лізингодавець/орендодавець передає іншій особі (лізингоодержувачу/орендарю) основні засоби, придбані або виготовлені лізингодавцем/орендодавцем, на умовах інших, ніж ті, що передбачаються фінансовим лізингом.

Таким чином, укладати договори фінансового лізингу можуть лише юридичні особи, визначені Законом про фінансовий лізинг. Всім іншим — доступна опція лізингу (оренди) на інших умовах.

ГУ ДПС у Київській області

Коментарі