Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

«Гаряча лінія» на тему: «Впровадження нових електронних сервісів. Обслуговування платників податків»

Сьогодні заступник начальника Богуславської ДПІ ГУ ДПС у Київській Лариса ХОДАКОВСЬКА під час телефонного зв’язку «гаряча лінія» відповідала на запитання платників податків на тему: «Впровадження нових електронних сервісів. Обслуговування платників податків».

Надаємо увазі читачів найцікавішу підбірку запитань – відповідей на дану тематику.

1. Де платник податків має змогу дізнаватися про зміни в законодавстві, слідкувати за наданням роз’яснень, консультацій та інше?

Про зміни в законодавстві, слідкувати за наданням роз’яснень, консультацій та інше платник податків має змогу в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі (http://zir.tax.gov.ua/), де можливо передивитись «Запитання – відповіді з Бази знань»; «Нормативні та інформаційні документи»; «Останні зміни в законодавстві»; «Письмові консультації» тощо.

2. Які можливості Електронного кабінету у зв’язку з запровадженням програмних РРО?

Законом України від 20 вересня 2019 року № 129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» до п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) додано новий підпункт 14.1.278, яким встановлено, що його користувачам – покупцям (споживачам) товарів, робіт та послуг через Електронний кабінет, який функціонує відповідно до ст. 421 ПКУ, забезпечується можливість:
► контролю достовірності розрахункових документів, які зберігатимуться у системі обліку документів реєстраторів розрахункових операцій;
► заповнення та подання скарг покупця щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій якщо вартість товарів (робіт, послуг), які є предметом скарги, на день їх отримання покупцем (споживачем) перевищує 850 гривень;
► отримання інформації про стан розгляду скарги покупця (споживача), про застосовані штрафні (фінансові) санкції за наслідками розгляду скарги або про причини їх незастосування податковим органом, про зарахування сум штрафних (фінансових) санкцій до бюджету, про стан виконання висновку про компенсацію частини суми штрафних (фінансових) санкцій за скаргою покупця (споживача) в обсягах та порядку, встановлених законодавством.

3. Як фізичній особі дізнатися про наявність податкового боргу в Електронному кабінеті?

Фізичні особи – громадяни, які не є суб’єктами господарювання, можуть отримати інформацію про наявність або відсутність у них податкового боргу, використавши Електронний кабінет, зайти до якого можна за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

4. Як подати податкову декларацію про майновий стан і доходи в електронній формі?

Подання податкових декларацій в електронній формі у режимі онлайн здійснюються через Електронний кабінет платника, вхід до якого здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua/, а також через офіційний вебпортал ДПС https://tax.gov.ua/).

Під час процедури подання декларації здійснюється часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб та відомостей про об’єкти нерухомого чи рухомого майна.

Щоб подати декларацію в електронному вигляді необхідно завчасно отримати особистий електронний цифровий підпис, який можна замовити у будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів. З переліком АЦСК можна ознайомитися у відкритій частині Електронного кабінету.

Богуславська ДПІ

Коментарі