Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Інформація для суб’єктів підприємницької діяльності – платників єдиного соціального внеску (ЄСВ), які не здійснюють підприємницьку діяльність та знаходяться в стадії припинення

Внесеними змінами до Закону України від 007. 2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464), які набули чинності з 01 січня 2017 року, визначено, що платники – фізичні особи – підприємці (ФОП), які перебувають на загальній системі оподаткування та якими не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, зобов’язані визначити базу нарахування самостійно та нарахувати єдиний внесок.

При цьому, сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Тобто, такі підприємці обов’язково сплачують ЄСВ у розмірі не менше розміру мінімального страхового внеску, незалежно від того чи займався ФОП підприємницькою діяльністю чи ні, отримував дохід чи ні.

Також згідно з приписами Закону № 2464 по боргам з ЄСВ не має терміну давності, а нараховані та несвоєчасно сплачені суми боргу по єдиному внеску не підлягають ні розстроченню, ні списанню за терміном давності.

Відповідно до абзацу сьомого частини першої ст. 5 Закону № 2464 зняття з обліку платників єдиного внеску, зокрема ФОП, здійснюється органами доходів і зборів на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором, після проведення передбачених законодавством перевірок платників та проведення остаточного розрахунку.

Тобто, ФОП втрачають статус підприємця лише з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності цією фізичною особою.

Отже, у разі припинення діяльності ФОП зобов’язаний подати сам за себе до податкової інспекції Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску із зазначенням типу форми «ліквідаційна», де останнім звітним періодом буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

При цьому термін сплати зобов’язань, визначених ФОП, у Звіті з позначкою «ліквідаційний», настає в день подання такого Звіту, відповідно ЄСВ необхідно сплатити до дати подання Звіту.

Також, згідно з пунктом 299.10 ст. 299 Податкового кодексу України підставами для зняття з обліку у контролюючих органах, зокрема, є повідомлення чи документальне підтвердження державного реєстратора про проведення державної реєстрації припинення фізичної особи підприємця.

Тому, звертаємо увагу громадян, які були зареєстровані підприємцями та вважають, що вони зняті з обліку, як ФОП, якнайшвидше, звернутися до Обухівського управління ГУ ДФС у Київській області за адресою: м. Обухів, вул. Каштанова, 20, каб. № 301 для звірки та з’ясування чи дійсно скасована чи лише припинена ваша підприємницька діяльність.

Також, закликаємо суб’єктів підприємництва, якими припинена підприємницька діяльність, звернутися до державного реєстратора (Центр надання адмністративних послуг виконавчого комітету Обухівської міської ради за адресою: м. Обухів, вул. Каштанова, 13, тел. (04572) 6-42-07), із заявою про закриття своєї підприємницької діяльності, наслідком чого буде припинення нарахування ЄСВ.

У випадку виникнення запитань пропонуємо також звертатися за адресою: м. Обухів, вул. Каштанова, 13, корп. 1 каб. № 3 або за тел. 6-42-05.

Коментарі