Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Литва готова допомагати Україні – і зброєю, і амуніцією, і посиленням санкцій проти Росії

Конфлікт на Азовському морі і захоплення українських моряків і кораблів стали приводом для появи нового списку росіян, яким заборонена діяльність в Литві. Наступного тижня на Європейські раді лідерів у Брюсселі президент Даля Грибаускайте також планує закликати світ посилити санкційний тиск на Москву. За її словами, Росія в Азовському морі порушила всі можливі міжнародні конвенції, і має відповісти за це.

Даля Грибаускайте, Президент Литви:

– Ми про це говоримо публічно. І якщо далі Росія буде ескалувати, розпалювати свої ворожнечі дії проти України і міжнародної спільноти, ми хочемо ще раз нагадати, що Азовське море не є територією Росії і на цьому морі діють всі міжнародні домовленості і Росія так само як і всі інші повинна виконувати умови цих міжнародних домовленостей. Якщо ні, то ми завжди допоможемо, підтримаємо Україну збільшувати свою воєнну присутність, і ми повинні забезпечити пересування по протоці між Азовським морем, і ми маємо виконувати всі ті домовленості, які діють для міжнародних вод.

Петро Порошенко, Президент України:

– Ми закликаємо наших міжнародних партнерів вжити жорстких заходів для зупинення агресивних зазіхань Росії у Чорному і Азовському морях та забезпечення свободи навігації у регіоні. Ми надзвичайно вітаємо національні санкції, які застосувала Литва проти учасників агресивних дій в Чорному морі і закликаємо інших партнерів також послідувати позитивному прикладу Литви.