Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Сибірка. Не допустити епідемії!

Державна установа «Центр громадського здоров’я МОЗ України» повідомляє, що в Україні існують передумови для ускладнення епідемічної ситуації щодо сибірки.

За останні 20 років було зареєстровано 30 випадків хвороби серед людей в 9 областях країни. Захворювання були пов’язані значною мірою з недостатнім охопленням щепленнями тварин від сибірки, порушенням правил їх утримання, заходів особистої безпеки персоналу при догляді за тваринами, порушенням ветеринарно-санітарних правил при догляді, забої тварин, реалізації м’ясної продукції.

Останні зареєстровані випадки сибірки у людей у жовтні 2018 року в Одеській області знову підтвердили, що зазначені недоліки все ще актуальні для країни та потребують суттєвого покращення.

Для недопущення спалаху епідемії сибірки важливо володіти хоча би елементарною інформацією про хворобу та недопущення її серед населення.

Сибірка – це гостра інфекційна хвороба тварин і людини, збудником якої є споротворна бактерія Bacillus anthracis.

Існує три форми сибірки: шкірна, легенева і кишкова. Переважає шкірна форма, рідше буває легенева та кишкова з елементами сепсису. Спори бактерій можуть довгий час зберігатись у ґрунті й активізуватися у результаті повені, злив, зсувів. Людина може інфікуватись від контакту зі шкірою та вовною зараженої тварини або, споживаючи м’ясо.

Основне джерело інфекції – хворі домашні травоїдні тварини: велика і дрібна рогата худоба. Тварини заражаються, з’ївши траву, інші корми, або випивши інфікованої води.

На сибірку найчастіше хворіють люди, які працюють із тваринами та тваринними продуктами – кістками, вовною, шкурою та м’ясом.

Сибірка не передається від людини до людини.

Інфекція може передаватися через пошкоджену шкіру або слизові оболонки під час догляду за хворими тваринами, через приготування їжі з м’яса, отриманого від хворих тварин, шляхом інгаляції спор та через укуси комах.

Середня тривалість інкубаційного періоду захворювання становить 2-3 дні, можливі коливання від кількох годин до 8-14 діб. Захворювання починається гостро: в перші години – температура тіла різко підвищується до 38-40 градусів і виникає слабкість. Можуть спостерігатися: сильний головний біль, карбункул зі швидким наростанням набряку та свербежу, сильні болі у грудях, задуха, діарея та блювота з домішками крові, ріжучі болі в животі.

Лікування відбувається виключно в умовах стаціонару. Медики рекомендують не застосовувати антибіотики чи будь-які інші препарати для самолікування без консультації лікаря. За найменшої підозри на будь-яку форму зараження потрібна негайна госпіталізація.

Щоб уникнути інфікування сибіркою:
1. Купуйте м’ясо та м’ясопродукти лише в місцях, де якість продуктів контролюють.
2. Люди, які переробляють та реалізують м’ясо, м’ясопродукти чи будь-яку тваринницьку сировину, зобов’язані дотримуватися гігієнічних норм, щоб убезпечити себе та інших.
3. Дотримуйтесь ветеринарно-санітарних правил під час догляду за тваринами.
4. Здійснюйте забій домашньої худоби лише з дозволу ветеринарних працівників.
5. Пам’ятайте про упорядковане захоронення трупів тварин.
6. Ветеринарний контроль хутряної та шкіряної сировини.
7. Контроль захворюваності тварин – запорука того, що інфекція не залишиться непоміченою.
8. Знищуйте заражені останки тварин.
9. Проводьте щеплення тварин проти сибірки.
10. Стежте за отриманням особами, які мали контакт із хворими тваринами або сировиною від хворих тварин, екстреної профілактики антибіотиками.

Пам’ятайте! Якщо лікування розпочинається вчасно, хворі одужують. За найменшої підозри на сибірку негайно звертайтеся до лікаря!

Головний лікар В. П. Красник
Комунальний заклад Київської обласної ради
«Київський обласний центр здоров’я»