Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Як користуватись туристичною газовою плитою: поради та правила безпеки

Туристична газова плита – корисний прилад в разі відключення світла, але з ним потрібно правильно поводитися. Через терористичні атаки росіян по критичній інфраструктурі українці часто можуть переживати перебої з газом і світлом. Туристична газова плита – це предмет для кожного українця на прийдешню зиму. Цей вкрай корисний предмет допоможе приготувати їжу в будь-яких умовах. Портативна плита являє собою конфорку, яка підключається до балона з газом. Щоб приготування їжі було максимально ефективним і з мінімумом витрат газу, а також безпечним, працівники Обухівського РУ ГУ ДСНС України у Київській області наголошують на правилах яких потрібно дотримуватися:
• Використовуйте балони ізобутану
• Нагрійте балон перед використанням
• Провітрюйте кімнату
• Не доводьте воду до кипіння
• Залишайте їжу настоятися
• Зменшіть полум’я
• Слідкуйте за газом в балоні

Використовуйте балони ізобутану

Балони для газових пальників можуть містити різні гази. Найчастіше використовують пропан, бутан і ізобутан. Газ з ізобутаном добре горить при низьких температурах – це ідеальний вибір для зими. До того ж він менш вибухонебезпечний.

Нагрійте балон перед використанням

Перед тим, як підключити плиту до балона і включити її, нагрійте балон. Наприклад, покладіть його під ковдру. Тоді плита не буде витрачати газ для його нагрівання до оптимальної температури.

Провітрюйте кімнату

Під час роботи туристичної плити виділяється небезпечний чадний газ, тому на час користування відкрийте вікна на провітрювання. При цьому плиту не варто ставити прямо на протяг, інакше ефективність її роботи знизиться.

Не доводьте воду до кипіння

Не варто кип’ятити воду на плитці. Для нагріву води до 100° витрачається багато газу з балона, при цьому для приготування їжі необов’язково кип’ятити воду. Каші і напівфабрикати можна варити при температурі 80°, а чай можна заварювати гарячою водою, а не окропом.

Однак якщо ви не впевнені в якості води і хочете її знезаразити, то краще прокип’ятити воду.

Залишайте їжу настоятися

Вам не потрібно тримати ввімкненою плиту весь час приготування – замість цього можна приготувати їжу приблизно на 80%. Потім відключайте плиту і залишайте їжу настоятися під кришкою, щоб вона доготувалась. Це істотно скоротить витрату палива.

Наприклад, якщо вам потрібно варити крупу 20 хвилин, то готуйте кашу 15 хвилин, а потім замотайте каструлю рушником і залиште ще на 30 хвилин. А якщо перед приготуванням замочити крупу на ніч, то час приготування скоротиться ще більше.

Зверніть увагу, що м’ясо не можна готувати таким чином, оскільки в ньому можуть залишитися хвороботворні бактерії.

Зменшіть полум’я

Не варто готувати їжу виключно на максимальній потужності полум’я. Контролюйте полум’я пальника таким чином, щоб вогонь не виходив за краї посуду, а нагрівав її дно. Так посуд нагрівається найбільш рівномірно, а газ не витрачається даремно.

Слідкуйте за газом в балоні

Коли в балоні залишається мало газу, то він нагріває посуд дуже слабо, або полум’я взагалі не запалюється. Не пропустіть цей момент і вчасно поміняйте газовий балон на новий, щоб уникнути небезпечної ситуації.

Провідний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям
Обухівського РУ ГУ ДСНС України у Київській області
старший лейтенант служби цивільного захисту Владислав СЕКРЕТ

Коментарі