Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Гаряча лінія в Кагарлицькій ДПІ

В Кагарлицькій ДПІ ГУ ДПС у Київській області відбулась гаряча лінія на тему: «Застосування РРО/ПРРО у період військового стану» за участю заступника начальника Кагарлицької ДПІ Світлани ШЕПЕТИ.

Надаємо увазі читачів найцікавішу підбірку запитань – відповідей на дану тематику.

Що робити, якщо ПРРО не дає змоги закрити зміну?

Коли ПРРО не дає можливості закрити зміну, слід встановити вид несправності, що стався. Можливі два варіанти поломки.

Якщо вийшло з ладу програмне забезпечення, оновіть його версію. Після цього повторіть процедуру закриття зміни. Цього має вистачити.

Коли ж несправний сам пристрій, подайте Повідомлення про виявлення несправностей програмного реєстратора розрахункових операцій за формою №2-ПРРО (J1316701). Цю форму знайдете у додатку 2 до Порядку №317. У Повідомленні зробіть позначку про несправність.

Після відновлення роботи пристрою подайте Заяву про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою №1-ПРРО (J/F1316604). Її візьміть із додатка 1 до

Порядку №317. У Заяві має бути позначка про відновлення роботи.

Які штрафи за незастосування РРО у період військового стану?

Штрафів за порушення Закону про РРО не застосовують до завершення військового стану, окрім санкцій за порушення під час продажу підакцизної продукції (п.12 Прикінцевих положень Закону про РРО; ч.6 п.3 розд. ІІ Закону №2120).

Чи видавати споживачам розрахунковий документ упродовж військового стану?

З одного боку, Закон про захист прав споживачів закликає продавців видавати споживачеві розрахунковий документ встановленої форми. З другого боку, в період війни торговці в окремих регіонах мають брак стрічок для касових апаратів.

Тож, розрахунковий документ потрібно видавати споживачеві або створити в електронній формі не пізніше за момент видачі товару. Документ фактично підтверджує вчинення усного правочину між споживачем і продавцем про якість, строки, ціну та інші умови, за яких реалізують продукцію.

Розрахункові документи мають містити обов’язкові реквізити, зокрема:
найменування суб’єкта господарювання та його адресу;
індивідуальний податковий номер платника ПДВ або податковий
номер/серію та номер паспорта;
назву товару, його кількість і вартість;
позначення форми оплати (готівка, електронний платіжний засіб, у кредит тощо);
загальна вартість придбаних товарів;
дату (день, місяць, рік) розрахунку тощо (п.2 розд. ІІ Положення №13).

Зважаючи на військовий стан в Україні, коли немає технічної можливості роздрукувати розрахунковий документ, суб’єкт господарювання може надсилати електронні розрахункові документи на телефонний номер чи адресу електронної пошти споживача.

Кагарлицька ДПІ ГУ ДПС у Київській області

Коментарі