Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

ДІТЯМ ПРО ПОЖЕЖНУ БЕЗПЕКУ

Не секрет, що пожежі найчастіше відбуваються від безтурботного ставлення до вогню самих людей. Значна частина пожеж відбувається в житло. Тут загибель і травматизм людей від диму і вогню становить 9 випадків з 10. За даними статистики при пожежах серед 1 мільйона потерпілих гине понад 100 чоловік.

Основними причинами пожеж в побуті є:необережне поводження з вогнем при палінні і приготуванні їжі, використання електропобутових приладів, теле-, відео- і аудіотехніки, не адаптованою до вітчизняної електромережі або несправних, проведення електрозварювальних робіт при ремонтних роботах в квартирах, дитячі пустощі з вогнем:

Пожежна безпека в квартирі:
— Не балуйся в будинку з сірниками і запальничками. Це одна з причин пожеж.
— Не залишай без нагляду ввімкнені електроприлади, особливо праски, обігрівачі, телевізор, світильники та ін. Йдучи з дому, не забудь їх вимкнути.
— Не суші білизну над плитою. Воно може спалахнути.
— Не забувай вимкнути газову плиту. Якщо відчув запах газу, не пали сірників і не включай світло. Терміново провітрити квартиру.
— Ні в якому разі не пали феєрверки, свічки або бенгальські вогні будинку без дорослих.

Пожежна безпека в селі:
— У селі або на дачі без дорослих не підходь до печі і не відкривай пічну дверцята. Звідти можуть вискочити розпеченівуглинки чи іскра і стати причиною пожежі.
— Ніколи не торкайся голими руками до металевих частин печі. Ти можеш отримати серйозний опік.
— Не займай без дозволу дорослих пічну заслінку. Якщо її закрити завчасно, в будинку збереться чадний газ, і можна задихнутися.

Пожежна безпека в лісі:
— Пожежа — найбільша небезпека в лісі. Тому не розводь багаття без дорослих.
— Не балуйся з вогнем. У суху спекотну погоду достатньо одного сірника або іскри від феєрверку, щоб ліс загорівся.
— Якщо пожежа все-таки почалася, негайно вибігай з лісу. Намагайся бігти в ту сторону, звідки дме вітер.
— Вийшовши з лісу, обов’язково повідом про пожежу дорослим.

Якщо почалася пожежа, а дорослих вдома немає, поступай так:
— Якщо вогонь невеликий, можна спробувати відразу ж загасити його, накинувши на нього щільну тканину або ковдру, заливаючи водою або засипаючи піском.
—Якщо вогонь відразу не згас, негайно тікай з дому в безпечне місце. І тільки після цього подзвони в пожежну охорону за телефоном «01» або попроси про це сусідів.
— Якщо не можеш втекти з палаючої квартири, відразу ж зателефонуй «01» і повідом пожежним точну адресу і номер своєї квартири. Після цього клич з вікна на допомогу сусідів і перехожих.
— При пожежі дим набагато небезпечніше вогню. Більшість людей при пожежі гинуть від диму. Якщо відчуваєш, що задихаєшся, опустися навпочіпки або просувайся до виходу повзучи — внизу диму менше.
— Якщо в приміщення проник дим, треба змочити водою одяг, покрити голову мокрою серветкою і виходити, пригнувшись або поповзом.
— Обов’язково закрий кватирку і двері в кімнаті, де почалася пожежа. Закриті двері може не тільки затримати проникнення диму, але іноді і погасити вогонь.
— Наповни водою ванну, відра, тази. Можеш облити водою двері і підлогу.
— Під час пожежі в під’їзді ніколи не сідай в ліфт. Він може відключитися, і ти задихнешся.
— Коли приїдуть пожежники, в усьому їх слухайся і не бійся. Вони краще знають, як тебе врятувати.
— Запам’ятайте найголовніше правило не тільки під час пожежі, а й за будь-якої іншої небезпеки: «Не піддавайтеся паніці і не втрачайте самовладання!»

Небезпечні ігри
Необережне, невміле поводження з вогнем, дитячі ігри та пустощі з вогнем, вогненебезпечними предметами дітей дошкільного та молодшого шкільного віку — це причини пожеж в результаті випадкового порушення правил пожежної безпеки.

Залишається без коментарів тліюча сигарета, запалений сірник, конфорка газової плити або гасовий примус (лампа, ліхтар). Всі вони частина нашого побуту. Необхідно постійно пам’ятати, що будь-який з цих джерел здатний запалити горючий матеріал, а діти, залишені без нагляду дорослих, часто самі не підозрюють, що звичайні речі таять в собі небезпеку.

В середньому щорічно відбувається до 5 тис. Пожеж, у вогні гине близько 250 чоловік. Унаслідок дитячої пустощі з вогнем відбувається до 150 пожеж. У вогні гине від 15 до 20 дітей.

Чому це відбувається? Відповідь проста — в недостатньому навчанні наших з вами дітей правилам пожежної безпеки. Адже навчання це розширення знань, знайомство з основними причинами виникнення пожеж, прищеплення елементарних навичок обережного поводження з вогнем та вміння правильнодіяти в разі виникнення пожежі, дотримання вимог правил пожежної безпеки. Якщо ми цьому не навчимо дітей, ми тим самим заплануємо справжні і майбутні пожежі через незнання елементарних правил пожежної безпеки.

Дотримання цих правил повинно стати для дітей таким же обов’язковим і природним, як дотримання санітарно-гігієнічних правил. Допомогти їм у цьому зобов’язані ми, дорослі.

Тому дітям необхідно роз’яснювати небезпеку ігор і пустощів з вогнем, правил обережності в поводженні з побутовими електротоварами, радіо-.

Навчити дітей користуватися первинними засобами пожежогасіння (вогнегасниками), викликати на допомогу пожежну охорону. Діти повинні свідомо виконувати вдома, в школі, на вулиці, в лісі вимоги правил пожежної безпеки.

Набути впевненості або постійний страх за дітей залежить від Вас.

Піротехніка

Будь-яке піротехнічний виріб має потенційну небезпеку загоряння або отримання травми. Тому безпеку при їх застосуванні в першу чергу залежить від людини.
ПАМ’ЯТАЙТЕ! Промисловість НЕ ВИПУСКАЄ новорічні атрибути повністю пожежобезпечними.

Аналіз причин новорічних пожеж свідчить, що найчастіше вони виникають від бенгальських вогнів та хлопавок з вогневим ефектом, свічками і саморобними несправними електрогірляндами, безтурботним витівкою дітей з вогнем.

Пам’ятайте про небезпеку виникнення пожежі в будинку:
— Частіше розмовляйте з дітьми про заходи пожежної безпеки.
— Не давайте дітям грати сірниками.
— Навчайте дітей правильному користуванню побутовими електроприладами.
— Не дозволяйте дітям самостійно вмикати освітлення новорічної ялинки.
— Знайте, що хлопавки, свічки, бенгальські вогні можуть стати причиною пожежі і травм.
— Будьте обережні при користуванні навіть дозволених і перевірених піротехнічних іграшок.
Якщо все-таки трапилася з вами або з вашими близькими стався нещасний випадок необхідно негайно повідомити в службу порятунку за телефоном «101».

Провідний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям
Обухівського РУ ГУ ДСНС України у Київській області
старший лейтенант служби цивільного захисту Владислав СЕКРЕТ

Коментарі