Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Новини ГУ ДПС у Київській област

Розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробника для набуття/ підтвердження статусу платника ЄП четвертої групи на 2024 рік подається за новою формою

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу, що Розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробника (далі – Розрахунок) за новою формою, з урахуванням змін, внесених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 09.11.2023 № 1935, подається юридичними особами при набутті або підтвердженні статусу платника єдиного податку четвертої групи на 2024 рік.

ДПС рекомендує платникам єдиного податку четвертої групи подати до 20 лютого 2024 року Розрахунок по новій формі звітності, а платникам, які вже подали Розрахунок, надати новий звітний Розрахунок.

На вебпорталі ДПС в рубриці Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр електронних форм податкових документів розміщено новий розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробника за ідентифікатором форми J0303310.

Залишаємось на зв’язку:
Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

Чи включаються до доходу ФОП – платника ЄП кошти отриманого від нерезидента гранту

Відповідно до п.п.14.1.36 п.14.1 ст.14 ПКУ, господарська діяльність – це діяльність особи, пов’язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу і проводиться такою особою самостійно та/або через свої відокремлені підрозділи, а також через будь-яку іншу особу, що діє на користь першої особи, зокрема за договорами комісії, доручення та агентськими договорами.

Отримання ФОП – платником єдиного податку доходу у вигляді гранту від нерезидента не передбачає виробництво (виготовлення) та/або реалізацію товарів, виконання робіт, послуг таким підприємцем на користь нерезидента, а також зазначений дохід не включається до складу доходу ФОП – платника єдиного податку.

З метою оподаткування сума такого доходу оподатковується за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податку – фізичних осіб.

Залишаємось на зв’язку:
Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

Чи сплачувати транспортний податок за автомобіль, який викрадено

Відповідно до п.п.267.1.1 п.267.1 ст.267 ПКУ платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що відповідно до п.п.267.2.1 п.267.2 ст 267 ПКУ є об’єктами оподаткування.

Об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового року – п.п.267.2.1 п.267.2 ст.267 ПКУ.

Водночас, підпункт 267.6.8 п. 267.6 ст. 267 ПКУ визначає, що у разі незаконного заволодіння третьою особою легковим автомобілем, який відповідно до п.п. 267.2.1 п. 267.2 ст. 267 ПКУ є об’єктом оподаткування, транспортний податок не сплачується з місяця, наступного за місяцем, в якому мав місце факт незаконного заволодіння легковим автомобілем, якщо такий факт підтверджується відповідним документом про внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, виданим уповноваженим державним органом.

У разі повернення легкового автомобіля його власнику податок за такий легковий автомобіль сплачується з місяця, в якому легковий автомобіль повернено відповідно до постанови слідчого, прокурора чи рішення суду. Платник податку зобов’язаний надати контролюючому органу копію такої постанови (рішення) протягом 10 днів з моменту отримання.

Залишаємось на зв’язку:
Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

Доходи від продажу власної сільськогосподарської продукції, які звільняються від оподаткування ПДФО

Головне управління ДПС у Київській області в рамках триваючої кампанії декларування доходів громадян повідомляє порядок оподаткування доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції.

Відповідно до п.п.165.1.24 п.165.1 ст.165 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи,
отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, не оподатковуються, якщо така продукція вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, для ведення:
-садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва;
-особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості).

Отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) доходи не є оподатковуваним доходом, якщо сума за рік сукупно не перевищує 12 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня звітного (податкового) року –у 2023 році це 80400,0грн. (12 х 6700).

Якщо отриманий дохід перевищує зазначений розмір, то такий платник зобов’язаний відобразити суму перевищення у складі загального місячного (річного) оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік і подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, відповідно до норм ПКУ, та самостійно сплатити податок із суми перевищення.

При продажу сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) власник продукції повинен надати податковому агенту копію Довідки про наявність у нього земельних ділянок для садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва, або для ведення особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості).

Зазначена Довідка видається сільською, селищною, міською радою або радою ОТГ, за місцем податкової адреси (місцем проживання) платника податку протягом 5-ти робочих днів з дня отримання відповідною радою письмової заяви про видачу такої довідки.

Щодо продажу власної продукції тваринництва груп 1 – 5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД, то доходи, отримані від такого продажу, не є оподатковуваним доходом, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня звітного (податкового) року – у 2023 році це 335000,0грн. (50 х 6700). У такому разі ФО здійснюють продаж зазначеної продукції без отримання довідки про наявність земельних ділянок.

Якщо сума отриманого доходу перевищує встановлений п.п. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ розмір, ФО зобов’язана падати контролюючому органу довідку про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, що видається у довільній формі сільською, селищною, міською радою або радою ОТГ, за місцем податкової адреси (місцем проживання) власника продукції тваринництва. Якщо довідкою підтверджено вирощування проданої продукції тваринництва безпосередньо платником податку, то оподаткуванню підлягає дохід, який перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня звітного (податкового) року.

Якщо платник не підтверджує самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, доходи від продажу якої він отримав, то такі доходи підлягають оподаткуванню на загальних підставах.

Залишаємось на зв’язку:
Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

Щодо коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель, що використовується при обчисленні загального МПЗ за 2023 рік

Головне управління ДПС у Київській області інформує платників податків, що на вебпорталі Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру в розділі «Ринок та оцінка земель» 15.01.2024 розміщено інформацію «Про індексацію нормативної грошової оцінки земель за 2023 рік», в якій поінформовано про значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель за 2023 рік, який становить 1,051, та наявна інформація щодо коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель у розрізі років, зокрема: 2017 рік – 1,0; 2018 рік – 1,0; 2019 рік – 1,0; 2020 рік – 1,0; 2021 рік – 1,0 (для сільськогосподарських угідь (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги)) та 2022 рік – 1,0 (для сільськогосподарських угідь (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги).

Оскільки при визначенні МПЗ використовується нормативна грошова оцінка відповідної земельної ділянки або нормативна грошова оцінка 1 га ріллі по області з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого ПКУ для справляння плати за землю, а також те, що податкові зобов’язання з плати за землю відповідно до п.286.2 ст.286 ПКУ обчислюються платниками станом на 01.01.2024 на поточний 2024рік, а загальне МПЗ визначається за 2023рік, то при здійсненні розрахунку загального МПЗ за податковий (звітний) 2023 рік платники податку використовують коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель за 2022 рік, який становить 1,0. Тобто, нормативна грошова оцінка земельної ділянки та нормативна грошова оцінка 1 га ріллі по області залишилась, такою, як використовувалася при визначенні загального МПЗ за 2022 рік.

Коефіцієнт 1,051 буде застосовуватися при здійсненні розрахунку загального МПЗ за податковий (звітний) 2024 рік.

Для отримання інформації щодо нормативної грошової оцінки земельних ділянок та нормативної грошової оцінки 1 га ріллі по Автономній Республіці Крим або по області (з урахуванням коефіцієнтів індексації) необхідно звертатися до територіальних підрозділів Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру.

Залишаємось на зв’язку:
Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

Форма обліку доходів і витрат ФОП – платників єдиного податку ІІІ групи, що є платниками ПДВ

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу платників податків, що типова форма, за якою здійснюється облік доходів та витрат ФОП – платниками єдиного податку ІІІ групи, які є платниками податку на додану вартість, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 30.11.2022 №405 «Про затвердження типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами – підприємцями – платниками єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість, та Порядку її ведення», зі змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 20.12.2022 № 447.

Нагадуємо, що відповідно до п.296.1 ст. 296 Податкового кодексу України, платники єдиного податку ІІІ групи (фізичні особи – підприємці), які є платниками ПДВ, ведуть облік доходів і витрат за типовою формою та в порядку, що встановлені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

При цьому ФОП – платники єдиного податку ІІІ групи ведуть облік доходів і витрат від виробництва та реалізації власної сільськогосподарської продукції окремо від обліку доходів і витрат від здійснення інших видів підприємницької діяльності.

Облік доходів та витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді.

Залишаємось на зв’язку:
Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

Коментарі